SUDSKA TUŽBA PROTIV GILEAD SCIENCES-A ZBOG CIJENA SOLVADI-JA

Sudska tužba protiv farmaceutske kompanije ponovo je pokrenula debatu o cijenama Solvadi-ja iz Gilead Sciences-a. Odvjetnici SEPTA-e (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority) odlučili su sudskim putem potražiti objašnjenje za vrtoglave cijene tog lijeka za hepatitis C. Naime, SEPTA tvrdi da je za svoje zaposlenike morala platiti više od 2,4 milijuna američkih dolara za Solvadi te da Gilead-u, kao vlasniku patenta, ne daje za pravo da korisnike ucjenjuje cijenom lijeka. Već je ranije ove godine Komisija za financiranje pri Senatu uputila pismo Gilead-u u kojem naglašava da je cijena Solvadi-a „veća nego očekivana“ i izražava sumnju njihovu vjerodostojnost te njihov neizdrživ udar na sustave zdravstva.

Jedna od glasnijih potpora dolazi od KEI-a (Knowledge Ecology International) i njegovog direktora Jamiea Lovea koji smatra da je tužba prvi korak u poboljšanju statusa korisnika u pregovorima s Gilead-om oko cijena lijeka za hepatitis C. Prema njemu, ovakav pristup mogao bi potaknuti veći broj korisnika da se odluči na tužbu te da tvrdnja „pretjerivanje u cijeni“ uopće nije pogrešna.

Transparentnost pri određivanju cijena Solvadi-a traži i Jim Ruble, izvanredni profesor na Sveučilištu Utah, koji vjeruje da trenutna cijena predstavlja preveliki socijalni pritisak, a upravo manjak transparentnosti potiče na bijes. Ruble navodi da Sovaldi nije prvi lijek koji je potakao debatu o stvarnoj vrijednosti naspram cijene lijeka. Terapija Provenge-om (lijek za rak prostate) košta 93.000 američkih dolara a Harvoni (sofosbuvir/ledipasvir) oralni lijek je čak i skuplji od Solvadi-ja sa cijenom od 1.125 američkih dolara po tableti. Samo u SAD-u, zemlji koja troši gotovo dvostruko više od Europe na lijekove, 3 do 5 milijuna oboljelih od Hepaptitisa C nema pristup Solvadi-ju upravo zbog visoke cijene.

S druge strane, Kate Greenwood sa Sveučilišta Seton Hall smatra da tužba i nije utemeljena. Prema njoj cijena Solvadi-a nije pretjerana ako se uzme u obzir ukupan trošak liječenja oboljelih od hepatitisa C. Solvadi ne snižava kolesterol niti ne povisuje krvni tlak te se ne uzima kroz dugi period (12 tjedana) pa dugoročno gledajući predstavlja manji ukupni trošak za zdravstveni sustav.

No, SEPTA ne odustaje u svojoj namjeri da tuži Gilead Science u ime svih koji su platili dio ili ukupne troškove liječenja Solvadi-jem pa i u ime onih koji takvo liječenje nisu ni mogli priuštiti. Bez obzira na ishod sudske tužbe možemo očekivati nastavak pokušaja da se pronađe balans između stvarne vrijednosti Solvadi-ja i njegove cijene te dostupnosti korisnicimai profita Gilead Sciences-a.

Izvor

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)