Studija pokazala kako pasivno pušenje rezultira jetrenim oboljenjem

PušenjeTim znanstvenika sa Kalifornijskog univerziteta – Riverside je otkrila kako čak i pasivna izloženost duhanskom dimu može rezultirati oboljenjem nealkoholne masne bolesti jetre, uobičajeno oboljenje i sve veći uzročnik kroničnog oboljenja jetre u kojem se masnoća akumulira u jetri ljudi koji vrlo malo konzumiraju alkohol ili ga uopće ne konzumiraju.

Istraživači su otkrili masnoću akumuliranu u jetreni stanicama miševa izloženih godinu dana dimu cigarete u laboratoriju. Takvo nakupljanje masnoće je znak nealkoholne masne bolesti jetre što eventualno može dovesti do disfunkcije jetre.

U svojoj studiji istraživači su se fokusirali na dva ključna regulatora metabolizma lipida (masnoće) koji se također nalaze i u puno ljudskih stanica: SREPB (sterol regulatory element-binding protein; sterol regulatorni element-vezujući protein) koji stimulira sintezu masnih kiselina ujetri, i AMPK (adenosine monophosphate kinase – adenozin monofosfat kineaza) koja uključuje i isključuje SREPB.

Otkrili su kako pasivna izloženost dimu sprječava AMPK aktivnost, koja kada je uključena uzrokuje povećanje SREPB aktivnosti. Kada je SREPB više aktivan dolazi do veće sinteze masnih kiselina. Rezultat je nealkoholno masno oboljenje jetre inducirano pasivnom izlaganju dimu.


 Slika prikazuje presjek kroz mišju jetru. Miševi izloženi pasivnom dimu u laboratoriju su akumulirali prekomjernu masnoću u jetrenim stanicama (gornja slika); sa druge strane miševi izloženi zraku bez duhanskog dima nisu imali akumuliranu masnoću u jetrenim stanicama (donja slika). Crvene mrlje na slici ukazuju na lipidne (masne) kapljice.

„Naša studija pruža izuzetne eksperimentalne dokaze kako izloženost duhanskom dimu igra važnu ulogu u razvoju nealkoholnog masnog oboljenja jetre,“ izjavila je Manuela Martins-Green, profesorica stanične biologije, i voditeljica studije. „Naš rad pokazuje na SREBP i AMPK kao nove molekularne ciljeve za terapiju lijekovima koja može preokrenuti razvitak nealkoholnog masnog oboljenja jetre kao rezultat pasivnog pušenja. Lijekovi bi se sada mogli razvijati tako da stimuliraju AMPK aktivnost i na taj način sprječavaju SREBP dovodeći do smanjene produkcije masne kiseline u jetri.“

Rezultati studije su objavljeni u rujanskom broju Journal of Hepatology.

Ova studija naglašava kako odvraćanje od pušenja cigareta pomaže u sprečavanju ne samo kardiovaskularnih oboljenja, plućnih oboljenja i raka nego sada i oboljenja jetre.

Pasivno pušenje je kombinacija dima ispuhnuta od strane pušača i dima proizašlog iz sagorijevanja kraja cigarete. Ostajući u zraku dugo nakon gašenja duhanskog proizvoda, on je nenamjerno udahnut od strane nepušača u blizini.

Pasivno pušenje je glavni toksin koji utječe na djecu, starije osobe i nepušače koji žive u kućanstvu u kojem odrasle osobe puše. Puno država i lokalnih vlasti je donijelo zakon koji zabranjuje pušenje u javnim ustanovama. Oboljenja povezana sa pasivnim pušenjem uključuju rak, srčana oboljenja, aterosklerozu, upalu pluća, bronhitis i ozbiljnu asmu.

Usprkos velikoj količini znanstvenih dokaza koji obrazlažu učinke pasivnog ili aktivnog pušenja na srce i pluća, izvješća koja istražuju kako pušenje uzrokuje oštećenje jetre su nedovoljna.

„Sve do ove studije, pasivno pušenje nije bilo povezano sa razvojem nealkoholne masne bolesti jetre,“ izjavila je Martins-Green.

Ona se pridružila studiji preko svog postdiplomskog studenta Hongwei Yuan (prvog autora istraživanja a sada postdoktorskog istraživača u njezinom laboratoriju) i John Shyy, profesora biomedicinskih znanosti pri Kalifornijskom Univerzitetu.  Istraživanje je financijski podupro Philip Morris USA, Inc.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)