Studija je pokazala kako hepatitis C ne narušava kognitivne sposobnosti kod žena

HCVPrema ženskoj međuagencijskoj HIV studiji (WHIS) objavljenoj u žurnalu Acquired Immune Deficiency Syndromes, infekcija sa hepatitisom C (HCV) ne narušava kognitivne funkcije kod žena – mentalne zadaće kao što su pažnja, memorija te mogućnosti rješavanja problema i donošenja odluka. Ovo istraživanje je ipak potvrdilo kako je samostalna HIV infekcija nezavisno povezana sa narušavanjem kognitivne sposobnosti.

Prethodne studije su ukazivale kako HCV povećava rizik od narušavanja neurokognitivnih sposobnosti vjerojatno zbog toga što virus može migrirati u mozak. Iako su istraživači ukazivali kako koinfekcija sa HCV i HIV (još jedna kronična virusna infekcija koja je povezana problemom u centralnom nervnom sistemu) može još povećati rizik od umanjenja kognitivne funkcije, ova teorija nije bila definitivno provjerena, naročito kod žena.

Kako bi bacili svjetlo na ovaj problem istraživači su analizirali podatke koji su uključivali 1338 žena od kojih je 18% imalo detektabilan nivo HCV a 67% je bilo HIV pozitivno. Sudionici su bili podijeljeni u 6 grupa na osnovi svojeg statusa HCV infekcije, HIV infekcije te zdravlja imunološkog sistema.

Prema osobinama za koje je poznato da imaju negativan učinak na kognitivnu funkciju (starost, status jetrenog oboljenja, zlouporaba alkohola ili narkotika, itd.) istraživači su otkrili kako ne postoji veza između umanjene kognitivne funkcije i HCV infekcije. Ipak, istraživanje je pokazalo kako je HIV infekcija bila u korelaciji sa narušenom kognitivnom funkcijom te naročito sa obradom informacija i perceptivno-motoričkom sposobnošću (koordinacijom oka i ruke).

Istraživači su izjavili kako su potrebne veće studije koje uključuju muškarce i žene da bi se dobio definitivan odgovor u svezi učinka HCV na kognitivne procese.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)