Slučajevi hepatitisa u Las Vegasu je inicirao CDC video za obuku

one and only campaignLas Vegas – novi video koji prikazuje sigurno rukovanje lijekovima i injekcijama od strane medicinskih profesionalaca potaknut je širenjem hepatitisa C u Las Vegasu, izjavio je federalni medicinski službenik.
U videu koji je objavljen ovog tjedna od strane centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) ističe se jedna poruka: „Koristite jednu iglu, jednu špricu samo jednom.“

Ovaj video je dio kampanje „Jedan i Jedini“, nacionalne javno zdravstvene inicijative podizanja svjesnosti razvijene od strane Safe Injection Practices Coalition. Ova koalicija uključuje organizacije za savjetovanje pacijenata, zaklade, davatelje zdravstvenih usluga i CDC.

„Što se desilo u Las Vegasu je odigralo ključnu ulogu u našoj odluci da podsjetimo davatelje usluga širom zemlje kako bi svaka injekcija trebala biti sigurna,“ izjavila je dr. Melissa Schaefer iz CDC, Atlanta. „Mi želimo da medicinsko osoblje bude pažljivo u svojoj praksi.“

Video pokazuje tri scenarija u tri okruženja gdje se lijekovi pripremaju i primjenjuju: operacijska sala, onkološka klinika i klinika za kontrolu boli.

Gledatelja se vodi kroz potencijalne greške u rukovanju lijekovima i pripremama i primjeni injekcija.



Schaefer je izjavio za Las Vegas Review-Journal kako očekuje da će 10 minutni video biti korišten u medicinskim školama, bolnicama, ordinacijama privatne prakse i kirurškim centrima također odbacujući uobičajene mitove o postupanju sa injekcijama. Jedan od tih mitova je i da je sigurno primijeniti lijek iz jedne bočice na više pacijenata.

Koalicija za javnu svjesnost je većim dijelom organizirana od Evelyn McKnight, koja se inficirala hepatitisom C za vrijeme kemoterapije za rak dojke.

Ona je iskoristila sredstva iz nagodbe kako bi osnovala Hepatitis Outbreaks National Organization for Reform tj. HONOReform, koja je postala poznata za stanovnike Nevade kada je McKnight svjedočila pri zakonodavnom povjerenstvu na saslušanju u vezi zdravstvene zaštite u početku širenja hepatitisa u Las Vegasu.

McKnight, koja se također pojavljuje u videu, izjavila je da je ono što je ona nazvala „velika količina boli“ u Nevadi, potiče na obraćanje više pažnje na praksu sa injekcijama bilo gdje.

„Što se desilo u Las Vegasu potaklo je napredak javno zdravstvene politike,“ izjavila je.
„Za širenje hepatitisa u Las Vegasu okrivljeni su davatelji zdravstvenih usluga koji su višekratno koristili injekcije i kontaminirane bočice sa propofol anestetikom za više pacijenata.

Službenici zdravstvenog područja južne Nevade su izjavili kako je najmanje 9 od 114 pacijenata inficirano sa hepatitisom C u dvije vanjske klinike u Las Vegasu vođene od strane istog liječnika.
Više od 50,000 pacijenata je 2008 godine obaviješteno da se trebaju testirati za jetreno oboljenje zajedno sa testom za HIV i ostala oboljenja koja se prenose krvlju.
Prema službenicima javnog zdravstva, slučaj u Las Vegasu je bio jedan od 35 poznatih slučajeva širenja hepatitisa u zadnjem desetljeću koje je ugrozilo zdravlje više od 100,000 amerikanaca.

Dr. Michael Bell, pripovjedač u videu i zamjenik direktora CDC za kontrolu infekcija izjavio je kako se širenje mora zaustaviti.
„Jedna infekcija zbog nesigurne prakse sa injekcijama je neprihvatljiva,“ izjavio je Bell. „Svaki davatelj zdravstvenih usluga ima odgovornost osigurati da su sve injekcije date pacijentima sigurne.“








LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)