Sigurnost sunčanja za oboljele od hepatitisa C

suncanjeUsprkos opasnostima od opeklina ili raka kože, puno osoba svijetle puti nastoje dobiti zlatnu boju- Bez obzira da li se boja stekne preko sunčanja, solarija, losiona, sprejeva ili tableta, čini se kako naše društvo cijeni od sunca potamnjenu kožu. Ipak, usprkos nekoliko načina na koji osobe postignu lijepu, brončanu kožu ima posebno neugodne poslijedice za osobe koje žive sa hepatitisom C.

Ultraljubičaste zrake


Nedavno izvješće od strane International Agency for Research on Cancer (IARC), dijela Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) zaključuje kako je sunčanje opasnije nego li što se prethodno smatralo. Izlaganje ultraljubičastom zračenju (UV) bez obzira da li dolazi od sunca ili iz solarija može prouzročiti:
  • Rak kože
  • Opekline kože
  • Prerano starenje kože
  • Oštećenje oka (kratkotrajno i dugotrajno)

Dr. Len Lichtenfeld iz American Cancer Society upozorava kako su tvrdnje da su neki solariji „sigurni“ zbog toga što koriste više UVA nego li UVB zračenje u žaruljama dokazano pogrešne i kako ne postoji sigurni solarij. Studije pokazuju kako se rizik od razvoja raka kože povećava 75% kod mlađe populacije koja koristi solarij. Iako sve vrste raka kože nisu smrtonosne, rizik od smrtonosnog melaoma se povećava za 20% sa upotrebom solarija.

UV zračenje direktno ne pogoršava hepatitis C. Ipak, predstavlja problem za one koji prolaze antivirusni tretman, dodajući rizik od raka kože već i onako teškom oboljenju.

Fotoosjetljivost

Kod puno ljudi, određeni lijekovi povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje. Trenutna standardna terapija za hepatitis C, interferon i ribavirin su uključeni u vrstu fotoosjetljivih lijekova. Zbog toga, svatko tko prima terapiju za hepatitis C se mora zaštititi od sunca i izbjegavati solarije.

U diskusiji o hepatitis C terapiji, stručnjak za jetru dr. Melissa Palmer je izjavila „svrab se može pojaviti bilo gdje na tijelu ali je najučestaliji na područjima izloženim suncu i područjima davanja injekcije. Pruritus (svrab kože) se učestalo događa na mjestu injekcije interferona. Ovaj oblik reakcije kože se uobičajeno dešava unutar dan ili dva i može potrajati do mjesec dana nakon injekcije.“ Dr. Palmer dodatno upozorava kako treba „izbjegavati solarije zbog toga što mogu pogoršati pruritus koji se pojavljuje za vrijeme tretmana. Ako se uz pruritus pojavljuje oticanje bol i crvenilo na mjestu injekcije, trebalo bi hitno prijaviti liječniku ili medicinskoj sestri zbog toga što to može biti znak infekcije.“

Kao posljedica fotoosjetljivosti prouzročene lijekovima mogu se pojaviti ozbiljne opekline od sunca u slučaju sunčanja za vrijeme terapije hepatitisa C. Prije izlaska na otvoreno tijekom dana, osobe koje primaju tretman se potiču da nose zaštitnu odjeću i kapu kao i da koriste zaštitnu kremu sa faktorom 30 z alice i izložena područja.

Imunološki sistem

Ako imate kronični hepatitis C, imunološki sistem vašeg tijela igra važnu ulogu u dnevnoj bitki protiv virusa. Kao jedna od važnijih komponenti zdravog imunološkog sistema, T-stanice su ključne imunološke stanice koje pomažu uništavanju inficiranih stanica i koordiniraju sveukupni imunološki odgovor. Naša obrana protiv bakterija i virusa, snaga našeg imunološkog sistema je ključna u sprječavanju hepatitisa C da se razmnožava.

Prema Daniel Sauderu, šefu dermatologije u Johns Hopkins Univerzitetu, solariji ne samo što oštećuju kožu nego uzrokuju značajnu štetu imunološkom sistemu. Prema Sauderu, provodeći nekoliko sati na suncu će promijeniti funkciju T-stanica. Ipak, provodeći kratko vrijeme u solariju puno više smanjuje sposobnost T-stanica što stavlja solarije među imunosupresivne agente.

Tablete za tamnjenje

Iako su tablete za tamnjenje ilegalne u SAD, ipak se mogu nabaviti preko interneta. Iako konzumiranje tableta kako bi se dobila boja zvuči kao idealno rješenje s obzirom na opasnosti sunčanja, postoji razlog zbog čega su te tablete na crnom tržištu. Tablete za tamnjenje bez sunca uobičajeno sadrže aditiv boju kantaksantin, za koju je poznato da uzrokuje oštećenje jetre. Očigledno, netko tko ima hepatitis C riskira pogoršanje stanja jetre uzimajući tablete za tamnjenje.

Tamnjenje bez sunca

Proizvodi za tamnjenje bez sunca mogu dati koži tamnu boju bez izlaganja štetnom zračenju. Primjenjujući se lokalno na kožu, proizvodi za tamnjenje mogu biti u obliku kreme, gela, losiona ili spreja. Aktivni sastojak u većini proizvoda za tamnjenje je dihidroksiaceton (DHA). Kada se primjeni na kožu, DHA reagira sa mrtvim stanicama u najvišim dijelovima kože kako bi privremeno potamnila izgled. Iako se ne ispire, boja će izblijediti kroz nekoliko dana kada se odbace mrtve stanice kože.

Aktualni proizvodi za tamnjenje bez sunca se općenito smatraju sigurnom alternativom sunčanju sve dk se koriste po uputama. Zbog potencijalno nepoznatih rizika udisanja ili gutanja DHA,  proizvodi koji se špricaju mogu predstavljati rizik za osobe sa hepatitisom C ako dišni putovi nisu propisno zaštićeni.

Iako oni ne moraju biti vaš primarni izbor, losioni za tamnjenje se čine najsigurnijim načinom za tamnjenje kože – bez obzira imate li hepatitis C ili ne. Zbog toga što UV zračenje može oslabiti imunološki sistem i biti opasno za osobe na antivirusnoj terapiji, sigurnost udisanja DHA je nepoznata a tablete za tamnjenje su izuzetno opasne za osobe sa hepatitisom C, borba sa virusom predstavlja savršenu prigodu za prihvaćanje blijede kože.

Reference:
http://thyroid.about.com/od/endocrineautoimmune1/l/blwork.htm, How Does the Immune System Work?, Mary J. Shomon, Retrieved March 11, 2010, About.com, 2010.
http://www.fda.gov/radiation-emittingproducts/radiationemittingproductsandprocedures/tanning/default.htm, Tanning, Retrieved March 11, 2010, US Food and Drug Administration, 2010.
http://www.findingdulcinea.com/news/health/2009/july/Tanning-Beds-Cause-Cancer--But-Will-People-Stop-Tanning-.html#1, Tanning Beds Cause Cancer, But Will People Stop Tanning?, Haley A. Lovett, Retrieved March 10, 2010, Dulcinea Media, Inc., 2010.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/03/post_2.html, How Your Immune System Can Help Defeat Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved March 11, 2010, Natural Wellness, 2010.
http://www.hopkinsmedicine.org/hnf/hnf_3077.htm, Dangers of Tanning Beds: Part Two, Elizabeth Tracey, Retrieved March 10, 2010, Johns Hopkins Medical Institutions, 2010.
http://www.liverhealthtoday.org/viewarticle.cfm?aid=164, Pruritus in its most severe form can be debilitating, Geoff Drushel, Retrieved March 10, 2010, Liver Health Today, 2010.
http://www.mayoclinic.com/health/sunless-tanning/SN00037, Sunless tanning: A safe alternative to sunbathing, Retrieved March 10, 2010, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2010.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)