Ponovni tretman HCV sa ABT-450/r- Ombitasvir i Dasabuvir sa Ribavirinom

HCVOva treća faza pokusa je procjenjivala efikasnost i sigurnost kombinacije bez interferona ABT-450 sa ritonavirom (ABT-450/r), ombitasvira (također poznatog i kao ABT-267), dasabuvira (također poznatog i kao ABT-333) i ribavirina kod ponovnog liječenja HCV pacijenata koji su prethodno bili liječeni sa peginterferonon i ribavirinom

Bili su uključeni pacijenti sa HCV genotipom 1 i bez ciroze koji su prethodno bili liječeni sa peginterferonom-ribavirinom te su imali relaps, djelomični odgovor ili uopće nisu imali odgovor na terapiju. Pacijenti su bili nasumično raspodijeljeni u omjeru 3:1 kako bi primali koformulirani ABT-450/r–ombitasvir (doza jednom dnevno od 150 mg ABT-450, 100 mg ritonavira i 25 mg ombitasvira) i dasabuvir (250 mg dva puta dnevno) sa ribavirinom (1000 ili 1200 mg dnevno) ili odgovarajući placebo za vrijeme 12 tjedno dvostruko-slijepog perioda . Primarni cilj je bio omjer stalnog virološkog odgovora 12 tjedana nakon završetka studijskog tretmana. Primarna analiza učinkovitosti je usporedila ovaj omjer među pacijentima dodijeljenim aktivnom režimu sa povijesnim omjerom odgovora (65%) među prethodno liječenim pacijentima sa HCV genotipom 1 i bez ciroze koji su ponovno primili tretman sa telaprevirom i peginterferonom-ribavirinom.

Sveukupno su 394 pacijenata primilo najmanje jednu dozu iz studije. U grupi sa aktivnim režimom, 286 od 297 pacijenata je imalo stalni virološki odgovor u 12 tjednu nakon tretmana za sveukupni omjer od 96.3% (95% intervala pouzdanosti, 94.2 do 98.4) Ovaj omjer nije bio inferioran i superioran povijesnom kontrolnom omjeru. Omjeri su bili 95.3% među pacijentima sa prethodnim relapsom (82 do 86 pacijenata), 100% među pacijentima sa prethodnim djelomičnim odgovorom (65 od 65 pacijenata) i 95.2% među pacijentima koji prethodno nisu imali odgovor na terapiju (139 od 146 pacijenata). Pruritus se učestalije dešavao kod aktivnog režima (kod 13.8% pacijenata) nego li kod placebo skupine (5.2%). Tri pacijenta u grupi sa aktivnim režimom (1%) su prekinula studijske lijekove zbog nuspojava. Vrijednost hemoglobina drugog stupnja (8.0 do <10.0 g po decilitru) se dogodila kod 4.7% pacijenata a vrijednost hemoglobina trećeg stupnja (6.5 do <8.0 po decilitru) se dogodila kod 0.3% pacijenata u grupama sa aktivnim režimom.

Omjer odgovora na 12 tjedni režim bez interferona je bio više od 95% među prethodno liječenim pacijentima sa HCV genotipom 1 uključujući i pacijente koji prethodno nisu imali odgovor na terapiju.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)