Šparoga ima potencijalnu vrijednost kod hepatitisa C

ŠparogaIstraživači iz Koreje sugeriraju kako je šparoga zaštitnik jetre, zamisao koja bi mogla pomoći svima koji boluju od hepatitisa C.
Svakodnevni izbor što pojesti za večeru može imati utjecaja na nekoga tko ima hepatitis C. Zbog toga što određena hrana može pomoći jetrenoj funkciji a druga joj može odmoći, svjesnost o prehrani je ključna komponenta za bilo koji režim prehrane kod hepatitisa C. Podrobnije, pokazalo se kako konzumacija šparoge ima sposobnost zaštete jetre od toksičnih sastojaka.

Iz perspektive osnovne dijete, povećanje udjela voća i povrća kod obroka garantira zdravstvenu podršku vašoj jetri. Oni sadrže vlakna i puni suu vitamina, minerala i antioksidanata koji optimiziraju staničnu funkciju. Z osobe sa hepatitisom C ovo znači pomoć u učvršćivanju i zaštiti jetrenih stanica od upale i staničnog oštećenja zbog virusa hepatitisa. Međutim, odabir šparoge kao vaše povrće može pomoći nekome sa hepatitisom C više nego što se do sada mislilo.

Prema članku objavljenom u „Journal of Food Science“, „ekstrakt šparoge može povećati funkciju enzima u jetri i pojačati metabolizam alkohola“. Istraživači iz Koreje su zaključili kako „listovi sparagus officinalis (šparoge) koji se obično odbacuju imaju potencijal za upotrebu u terapiji dizajniranoj za zaštitu jetre od različitih štetnih utjecaja“.

Iako su informacije dobivene od strane istražitelja nedovoljne za pokretanje kampanje konzumiranja šparoga, ove vijesti nisu iznenađenje za mnoge davatelje alternativnih terapija. Zbog svojeg antikancerogenog učinka, šparoga se već stoljećima koristi kao biljna medicina u Aziji. Dodatno, za šparogu se navodi kako ima slijedeća svojstva:
  • Anti-gljivična
  • Anti-upalna
  • Diuretička

Sadržavajući velike količine folne kiseline, aminokiselina, kalija, vitamina B i C, šparoga je uobičajena biljka koja se konzumira u cijelom svijetu. Prema istraživačima iz „Institute of Medical Science and Jeju National University“ u Koreji, ekstrakt šparoge može ublažiti posljedice mamurluka od alkohola te zaštititi jetrene stanice od toksina.

Istraživači su analizirali sastojke mladica šparoga i listova kako bi usporedili njihove biokemijske efekte na jetrenim stanicama čovjeka i štakora. Otkrili su kako je stanična toksičnost kod kroničnog alkoholizma bila značajno ublažena kao odgovor na tretman lišćem šparoge i ekstraktom mladice.

Ipak, ovi nalazi ne daju rješenje za osobu sa hepatitisom C koja želi konzumirati alkohol. To je zbog toga što ne postoji količina alkohola koja je sigurna za osobu sa hepatitisom C. Usprkos tome, ovi podaci mogu biti ekstrapolirani i primjenjeni na hepatitis C na razne načine:

Konzumacija alkohola uzrokuje oksidativni stres u jetri kao što i hepatitis C uzrokuje oksidativni stres u jetri.
Zbog toga što ekstrakt šparoge štiti jetrene stanice od alkoholne oksidacije (i naknadne štete), vjerojatno je da će isto tako zaštititi jetrene stanice od oksidacije (i naknadne štete) od virusa hepatitisa.


Kada ne konzumirati šparoge

Šparoga sadrži supstancu purin koja se prirodno pojavljuje. Određeni pojedinci kod kojih postoji sumnja na probleme povezane sa purinom ne bi smjele puno konzumirati šproge. Zbog toga što se purin može razložiti na mokraćnu kiselinu, pretjerana akumulacija purina u tijelu može dovesti do pretjerane akumulacije mokraćne kiseline. Zbog toga osobe sa oboljenjima povezanim sa akumulacijom urinske kiseline treba savjetovati da ograniče ili izbjegavaju hranu koja sadrži purin kao što je šparoga. Primjeri takvih oboljenja uključuju giht i kamence na bubregu.


Iako su se Korejski istraživači fokusirali na to kako šparoga može zaštititi jetru od učinka alkohola, biološki mehanizmi pomaganje jetrene funkcije vrijede za sve potencijalne jetrene toksine – uključujući i hepatitis C. Izuzimajući ljude sa zdravstvenim problemima koji su povezani sa purinom, osobe koje se bore sa hepatitisom C će učiniti sebi uslugu ako razmotre uvrštavanje šparoge u svoje obroke.

Reference:
http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2009/advocate0909.html#5, Blueberries, Asparagus and HCV, C.D. Mazoff, PhD, Retrieved September 13, 2009, Hepatitis C Support Project, 2009.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/160722.php, Fight The Dreaded Hangover: Asparagus Extracts May Protect The Liver, Retrieved September 13, 2009, MediLexicon International Ltd., August 2009.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=12, Asparagus, Retrieved September 13, 2009, The George Mateljan Foundation, 2009.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)