Oštećenje jetre prouzročeno prekomjernom konzumacijom brze hrane i nedovoljnom tjelovježbom

Brza hranaStudija objavljena u časopisu "Gut" izvješćuje o oštećenju jetre kao posljedici prekomjernog uzimanja brze hrane i nedovoljne tjelovježbe.

Švedski istraživači odabrali su 18 vitkih, zdravih volontera - 12 muškaraca i 6 žena - kako bi pokušali postići 5/ do 15% povećanje tjelesne težine konzumirajući najmanje dva obroka brze hrane dnevno u razdoblju od četiri tjedna. Sudionici ove zahvaćene grupe također su smanjili razinu fizičke aktivnosti na ne više od 5000 koraka dnevno. Druga grupa koja je poslužila za usporedbu, jednake dobi i spola, konzumirala je normalnu hranu i održavala normalne tjelovježbe.

Želja autora studije bila je vidjeti ima li utjecaja udvostručavanje unosa kalorija i povećanje ukupne tjelesne težine na zdravlje jetre sudionika studije. Istraživači su provjerili jetrene enzime i razinu masnoće analizirajući uzorke krvi prije i poslije "izazova brze hrane" te u redovitim intervalima kroz 4-tjedno razdoblje studije.

Promjene u enzimima, kao što su alanin aminotransferaze (ALT) i u sadržaju jetrenih triglicerida (HTCG) bile su korištene kao indikatori oštećenja jetre. Nenormalno visoki nivo ALT je česta pojava kod ljudi koji konzumiraju puno alkohola ili koji su inficirani s hepatitis C virusom. HTGC mjeri nivo masnih kiselina u jetri; previše masnoća u jetri dovodi do stanja znanog kao bolest masne jetre.

- Na kraju četvrtog tjedna istraživači su priopćili:
- Konzumenti brze hrane dobili su dodatnih 6.5kg težine
- Pet sudionika povećalo je težinu za 15%
- Jedna osoba dobila je 12kg u dva tjedna
- Nagli porast ALT dogodio se već nakon jednog tjedna konzumacije brze hrane
- Prosječni nivo ALT povećao se četverostruko s 22 U/I na 97 U/I tijekom četiri tjedna
- ALT se povećao na nivo koji uzrokuje oštećenje jetre kod 11 sudionika
- U drugoj grupi s normalnom prehranom nisu primijećene promjene

Povećanje razine bilo je povezano s dobivanjem na težini te povećanjem unosa šećera i ugljikohidrata. Kod jednog sudionika razvila se bolest masne jetre, a kod drugih sudionika došlo je do velikog povećanja masnoće u jetri.

Autor napominje povezanost povećanja u masnom sadržaju jetrenih stanica s inzulinskim otporom, što je opet povezano s metaboličkim sindromom. Sindrom inzulinskog otpora je skup biokemijskih nepravilnosti koji su povezani s povećanim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pretjerana konzumacija brze prehrane može izazvati brzo i značajno povećanje alanin aminotransferaze u serumu kod zdravih osoba.

 
Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)