Novitet u tretmanu hepatitisa C

HCVNovi tretman za hepatitis C koji se provodi na pacijentima u Alfred bolnici je smanjio nuspojave i vrijeme tretmana kreirajući potencijal za izlječenje više pacijenata.

Približno 250000 Australijanaca ima hepatitis C ali samo 5% odabere trenutni tretman zbog višestrukih nuspojava kao što su psihotične epizode, depresija, nesanica i bol u mišićima.

Trenutni tretman uključuje tjedne injekcije interferona – proteina koji se bori sa virusom ali uzrokuje nuspojave – kao i uzimanje dva puta dnevno tablete kroz 48 tjedana.

Istraživači su otkrili kako kombinacija lijekova bez interferona je čak učinkovitija, čineći neke pacijente izliječenim unutar 2 tjedna u trenutnom pokusu.

Studija koja je objavljena u The Lancet i financirana od strane kompanije Roche je uključima 88 pacijenata iz 6 bolnica u Australiji i Novom Zelandu uključujući The Alfred.

Direktor gastroenterologije u Alfred bolnici, izvanredni profesor Stuart Roberts je izjavio kako je uspjeh kombinacije lijekova – koji inhibiraju enzime koji uzrokuju razmnožavanje virusa – bio uzbudljiv napredak.

Približno 70% osoba sa hepatitisom C razvije kronični oblik. Kod 1/5 tih pacijenata se razvije ciroza – ožiljci na jetri koji mogu dovesti do karcinoma.

Krvlju prenosiv virus se može širiti preko opreme za ubrizgavanje narkotika kao što su igle, preko uboda iglama u zdravstvenoj zaštiti ili preko transfuzije krvi prije 1990 godine koja nije ispitana na virus.

„Tretman bez inerferona….. vidimo kako puno ljudi govori o tom tretmanu zbog izostanka velikih nuspojava,“ izjavio je profesor Roberts.

„To također može otvoriti mogućnost povećanja tretmana izvan specijaliziranih centara u bolnicama zbog toga što je manje zahtijevan za intenzivnu njegu i praćenje pacijenata“.

„Uvođenje ovog tretmana kao standardne prakse moguće je za nekoliko godina a ova studija pruža dokaze kako može biti efikasna,“ izjavio je.

Sa omjerom izlječenja od 50% kod trenutnog tretmana, profesor Roberts je izjavio kako novi tretman može biti učinkovit do 80% te bi se mogao više koristiti.

„U ovom trenutku puno pacijenata odabire konzervativno liječenje i ne želi se podvrći tretmanu,“ izjavio je.

„Kada je tretman uspješan ne samo da može zaustaviti progresiju oboljenja nego često i smanjuje njegovu ozbiljnost zbog toga što se jetra sama obnavlja.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)