Novi lijek za hepatitis C je pokazao potencijal u drugoj fazi pokusa

HCVPrema novom članku objavljenom u žurnalu Gastroenterology, dodavanje danoprevira trenutnom režimu tretmana za pacijente sa hepatitisom C dovodi do visokog omjera remisije. Trenutni standard za liječenje hepatitisa C uključuje kombinaciju peginteferona i robavirina.

„Usprkos nedavnom napretku, trenutni režim liječenja za hepatitis C predstavlja veliki teret za pacijente i podložan je ozbiljnim nuspojavama,“ izjavio je Patrick Marcellin, vodeći autor sa Service d'Hépatologie, Inserm CRB3, Hôpital Beaujon, APHP, University of Paris. „Obećavajući rezultati iz ove studije nude nadu da danoprevir može poboljšati kvalitetu života za pacijente oboljele odo ovog oboljenja.“

Istražitelji su proveli drugu fazu nasumične, placebo kontrolirane studije i otkrili kako je unutar samo jednog tjedna tretmana dodavanje danoprevira trenutnom režimu tretmana (peginterferon alfa-2a/ribavirin) dovelo do smanjenja nivoa virusa hepatitisa C u krvi. Sveukupno, danoprevir je bio dobro podnašan i pokazao je 85% omjer stalnog virološkog odgovora (ili ne detektabilni virus u krvi pacijenta nakon 6 mjeseci).

Što je važno, 79% pacijenata koji su imali dodani danoprevir svojem režimu tretmana je postiglo rani virološki odgovor i bili su pogodni za program skraćenog tretmana.

Trenutno se provode studije o nižim dozama danorevira povrh standardnog tretmana kako bi se manjilo sveukupno izlaganje danopreviru dok bi se istovremeno zadržala efikasnost lijeka. Privremeni podaci o efikasnosti i učinkovitosti su obećavajući.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)