Nova primjena starih lijekova za liječenje hepatitisa C

tableteLijekovi koji se uobičajeno koriste za liječenje bolesti kao što su dijabetes ili pretilost mogu biti uspješno primijenjeni za liječenje hepatitisa C.
Istraživači sa University of Leeds su otkrili kako lijekovi kao anti- dijabetički lijek Metformin i AICAR koji se koristi za liječenje pretilosti mogu spriječiti virus hepatitisa C da se replicira u tijelu.

Hepatitis C utječe na približno 3% svjetske populacije a samo u Europi postoji četiri milina nosioca virusa. Virus utječe na jetru a omjer oporavka je nizak: samo približno 40% oboljelih od hepatitisa C se potpuno oporavi dok se kod ostalih razvije ciroza a u puno slučajeva rak jetre.
„Vrlo smo uzbuđeni zbog ovih otkrića,“ izjavio je profesor Mark Harris sa University's Faculty of Biological Sciences. „Ovi lijekovi već postoje na tržištu i iako su potrebni značajni klinički pokusi prije nego što se počnu koristiti za liječenje hepatitis C infekcije, mi mislimo kako bi to mogao biti veliki korak naprijed u borbi sa virusom.“

Istraživanje je bilo podržano od strane Wellcome Trust, Medical Research Council i Biotechnology and Biological Sciences Research Council

Lijekovi kao što su Metformin i AICAR djeluju tako što stimuliraju enzim zvan AMP kineaza (AMPK) koji regulira energiju unutar stanica – isti enzim koji virus hepatitisa C potiskuje kako bi omogućio svoju replikaciju.


Uobičajena funkcija AMPK je očuvanje energetske ravnoteže u stanicama na način da privremeno obustavi proizvodnju lipida (masnoća) i membrana kada osjeti potrebu za povećanjem energije. Profesor Harris i njegov tim su sada pokazali kako virus hepatitisa C isključuje AMPK tako da stanica nastavlja proizvodnju lipida i membrana, oboje od važnosti za preživljavanje virusa.
„Očekivali bi da AMPK bude aktiviran kada stanica bude inficirana virusom zbog toga što bi osjetilo povećanje energije potrebne za replikaciju virusa. U takvim slučajevima AMPK bi privremeno isključio određene funkcije dok ne dođe do uspostavljanja ravnoteže energije stanice,“ izjavio je profesor Harris. „Otkrili smo kako virus hepatitisa C zbog toga što treba lipide i membrane uzrokuje suprotne događaje.“
Na osnovu ovih otkrića, istraživački tim je bio u mogućnosti istražiti kako bi stanice reagirale kada bi bile liječene sa uobičajenim lijekovima koji stimuliraju AMPK. Otkrili su kako su u inficiranim stanicama lijekovi bili u mogućnosti zaustaviti replikaciju virusa, omogućavajući stanicama da odstrane infekciju.
Na osnovu otkrića je podnesen patent a tim će uskoro pokrenuti manji klinički pokus u suradnji sa Univerzitetom u Nottinghamu. Ovo će dati veću bazu dokaza kojima će se zasnivat budući klinički pokusi.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)