Kod određenih pacijenata interferon ne usporava niti zaustavlja razvoj hepatitisa C

Interferon injection

Nacionalna studija u kojoj je sudjelovala Saint Louis University School of Medicine, otkrila je da interferon ne usporava ili zaustavlja progres kroničnog hepatitisa C i uznapredovale bolesti jetre kod pacijenata koji nisu imali pozitivan odgovor na pokušaj iskorjenjivanja bolesti.

U pokusu su pacijenti, koji su liječeni interferonom, doživjeli značajno smanjenje razine virusa i upale jetre ali je pokus nedvosmisleno pokazao kako dugotrajno liječenje pegiliranim interferonom, poznatim i kao peginterferon, ne sprječava pogoršanje oboljenja jetre kod pacijenata koji se nisu uspjeli izliječiti prethodnim tretmanima.

Adrian Di Bisceglie, profesor interne medicine na Saint Louis University School of Medicine i predsjednik nadzornog odbora za pokuse, izjavio je:
"Rezultati ove studije vrlo su jasni: dugotrajna terapija s peginterferonom za osobe s kroničnim hepatitisom C, nije učinkovita u sprječavanju napretka oboljenja jetre kod pacijenata koji nisu imali pozitivan odgovor na osnovni tretman. Nadalje, relativno visoka rata jetrenih oboljenja od oko 30% u razdoblju od 4 godine, pokazuje potencijalnu težinu kroničnog hepatitisa C i naglašava važnost tekućeg istraživanja za nove i učinkovitije tretmane".

Nasumična studija uključila je 1,050 pacijenata s kroničnim hepatitisom C kojima prethodna terapija nije pomogla izliječiti infekciju. Svi su imali uznapredovanu fibrozu jetre i stupnjevite ožiljke na jetri koji dovode pacijente u rizik progresivnog oboljenja jetre.

Pokus je procijenio je li dugotrajna terapija interferonom spriječila razvijanje ciroze, zatajenja jetre i raka jetre u pacijenata. Otprilike pola pacijenata u studiji primilo je 90 mikrograma peginterferona u tjednim injekcijama kroz 3.5 godine. Druga polovica kontrolne grupe prošla je kroz istu proceduru kao i tretirani pacijenti, uključujući biopsiju jetre, tromjesečne kontrole i krvne testove.

Na kraju studije, dok su pacijenti liječeni interferonom imali značajno manji nivo hepatitis C virusa i smanjenu upalu jetre, 34.1% od njih je imalo jedan ili više slijedećih rezultata: višak tekućine u abdomenu, oštećenje mozga i nervnog sustava; cirozu (oni koji je nisu imali u početku); rak jetre ili smrt. Od pacijenata u kontrolnoj grupi, 33.8% je doživjelo jednu ili više posljedica.

Među liječenim pacijentima nepovoljne nuspojave su primorale 17% pacijenata na prestanak uzimanja peginterferona nakon 18 mjeseci i 30% na prekid liječenja pri kraju tretmana.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)