Kava pojačava odgovor na hepatitis C tretman

HCVIstraživanje sugerira kako pacijenti sa hepatitisom C i uznapredovanim oboljenjem jetre imaju veće šanse za odgovor na terapiju pegiliranim interferonom i ribavirinom ako konzumiraju kavu u velikim količinama.

Studija na skoro 900 pacijenata sa uznapredovanim hepatitisom C je pokazala kako pacijenti koji konzumiraju više od tri šalice kave dnevno dan prije tretmana su imali tri puta više šanse za virološki odgovor na terapiju u usporedbi sa onima koji nisu konzumirali kavu.

Tri četvrtine konzumenata kave je imalo značajan pad serumskog nivoa HCV RNA do dvanaestog tjedna nakon tretmana u usporedbi sa samo polovicom onih koji nisu konzumirali kavu.

Nadalje, jedna četvrtina velikih konzumenata kave je imala stalan virološki odgovor (definiran kao odsustvo detektabilne HCV RNA u 72-om tjednu) u usporedbi sa 11% onih koji nisu konzumirali kavu.

Iako je ova povezanost bila smanjena nakon prilagodbe faktorima kao što su konzumacija alkohola, pušenje i etnička pripadnost, ipak je ostala značajna.

Nisu primijećeni učinci za konzumaciju čaja a studija u analizi nije pravila razliku između konzumacije obične kave i one bez kofeina.

Autori su izjavili kako je malo vjerojatni da je kava imala direktan antivirusni učinak.

Nadodali su kako je umjesto toga vjerojatnije da „kava ima učinak koji pomaže u odgovoru na pegilirani interferon i ribavirin mehanizmima koje još ne razumijemo.“

Nadodali su kako alternativa pozvanost bi mogla biti jednostavno slučajnost te da su potrebne daljnje studije.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)