Kako likviricija (sladić) može spriječiti rak jetre

likviricijaLikviricija je grm koji se stoljećima koristi u medicini. On je također bio opsežno proučavan i studiran. Ključni terapeutski element likviricije je glicirizin koji se nalazi u podanku (dijelu strukture korjena).

Likviricija također sadrži flavonoide i fitoestrogene koji mogu biti značajni. Kao dopuna svojim medicinskim svojstvima, likviricija se često dodaje lijekovima zbog svog ukusa. Korijen likviricije je biljka sa više namjena te je jedna od uobičajenih biljnih pripravaka u vašem lokalnom dućanu. Na dalekom istoku je već stoljećima u upotrebi (da pojasnimo, ovdje se ne govori o slatkišima).

Likviricija se bori sa upalom.  Ona napada virusne, bakterijske i parazitske infekcije. Predstavlja dobro sredstvo za čišćenje debelog crijeva. Korisna je za dišne putove zbog toga što može smanjiti mišićne grčeve i povećati kretanje sluzi u plućima i bronhijalnoj cijevi. Likviricija podržava funkciju nadbubrežne žlijezde (vaše nadbubrežne žlijezde su odgovorne za regulaciju više hormona kao i za ravnotežu elektrolita u vašem tijelu).  Likviricija čak pomaže u zaustavljanju rasta zubnog plaka na caklini vaših zubi.

Ali to nije sve. Likviricija može pomoći i kod nekih ozbiljnih oboljenja kao što je hepatitis C. Očigledno, likviricija može spriječiti razvoj raka jetre i ciroze kod osoba koje već imaju hepatitis C. Likviricija se također koristi za liječenje alergija, depresije, kroničnog umora, emfizema i hipoglikemije.

Ali ćemo se fokusirati na to kako likviricija može pomoći u liječenju hepatitisa C te potencijalno čak spriječiti rak jetre.

U Japanu je hepatitis C najčešći uzročnik raka jetre rezultirajući sa više od 30000 smrtnih slučajeva svake godine. Medicinski znanstvenici još ne razumiju kako hepatitis C dovodi do raka jetre ali misle da postoji povezanost sa infekcijom i upalnim promjenama prouzročenim od strane virusa.

Zbog ove povezanosti, kroz više od 40 godina pripravak likviricije zvan “Stronger Neo-Minophagen C” (SNMC) se koristi za liječenje hepatitisa u Japanu. Izveden je klinički pokus u cilju procjene učinkovitosti likviricije u sprječavanju razvitka raka jetre. Pacijenti sa kroničnim hepatitisom su primali 40 ml dnevno SNMC kroz 4 tjedna dok je kontrolna grupa primala placebo.

Istraživači su otkrili kako se ciroza jetre događala manje učestalo kod 178 pacijenata na dugotrajnom SNMC nego li na 100 u kontrolnoj grupi: 28% nasuprot 40%. Također, rak jetre se manje učestalo razvio kod 84 pacijenta na dugotrajnom SNMC nego li kod 109 u kontrolnoj grupi.: 13% nasuprot 29%.

Prema istraživačima, ovi rezultati ukazuju kako dugoročni tretman sa SNMC može spriječiti razvoj raka jetre kod pacijenta sa kroničnim hepatitisom. Konkretno, istraživači su izvijestili kako je SNMC koristan kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C koji nemaju odgovor na liječenje interferonom ili se ne mogu liječiti sa njime.

Upozorenje u vezi ekstrakta likviricije: ako se uzima kroz period duži od tjedan dana, može prouzročiti visoki krvni pritisak. U koliko bolujete od dijabetesa, glaukoma ili visokog krvnog pritiska ili imate povijest sa moždanim udarom, možda nećete biti u mogućnosti da uzimate likviriciju kao pripravak. Ako vas zanima upotreba SNMC za hepatitis C ili za sprečavanje raka jetre, razgovarajte sa vašim doktorom kako bi provjerili njegovu sigurnost za vašu upotrebu. Postoje određeni uvjeti, potencijalne nuspojave te interakcije sa lijekovima pa ga treba uzimati sa oprezom te slijediti upute. Ako uzimate likviriciju kao lijek, izbjegavajte uzimanje slatkiša sa likviricijom te ostalih prehrambenih proizvoda u isto vrijeme.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)