Jetra: za i protiv maslinovog ulja

maslinovo uljeMaslinovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja na policama supermarketa. Čak i sa velikom mogućnošću izbora, veliki postotak potrošača posegne za maslinovim uljem za kuhanje i začinjavanje. Osim ugodnog ukusa, većina ljudi odabire maslinovo ulje zbog toga što su čuli da je ono jedno od najzdravijih. Za osobe zabrinute za jetru, koristi maslinovog ulja su od posebne važnosti. Zbog toga, iako je od koristi za zdravlje jetre, puno osoba nije svjesno „tamne strane“ maslinovog ulja. Nažalost, nepropisno skladištenje ili upotreba može učiniti navodno zdravo maslinovo ulje izuzetno nezdravim za jetru.

Kao glavni proizvod zdrave mediteranske dijete, maslinovo ulje je prirodni sok koji čuva okus, aromu, vitamine i svojstva maslina. Maslinovo ulje je jedino povrće koje može biti konzumirano u svom izvornom obliku – svježe prešano iz plodova. Općenito, maslinovo ulje se dobiva prešanjem ili drobljenjem maslina. Različitost maslinovog ulja zavisi od količine koja se procesuira da bi se dobio finalni proizvod. Sa prvim prešanjem koje se reklamira kao najzdravije, prave se slijedeće vrste maslinovog ulja:
  • Ekstra djevičansko – Ulje iz prvog prešanja maslina, ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađeno te je istisnuto bez upotrebe topline ili kemikalija.
  • Djevičansko – Ulje koje je rezultat drugog prešanja maslina.
  • Čisto – ovo ulje se podvrgava nekim procesima kao što su filtriranje i rafiniranje.
  • Ekstra lagano – Zadržavajući izuzetnu blagu aromu maslina, ekstra lagano maslinovo ulje se podvrgava značajnim procesima. Ekstra lagano maslinovo ulje može čak biti pomiješano sa biljnim uljem.
Maslinovo ulje je primarno monozasićena masnoća što znači da ima jednu dvostruku vezu u svojoj strukturi masne kiseline. Zbog svojih struktura, monozasićena masnoća se glatko kreće kroz tijelo te je daleko manje vjerojatno za razliku od ostalih masnoća da začepe arterije. Za razliku od maslinovog ulja, za zasićene masnoće je dokazano da se uhvate za oblogu arterije i kreiraju blokadu koja može dovesti do srčanog udara. Za one koji se brinu o zdravlju jetre, za održavanje neometane cirkulacije krvi je neophodno da se ona slobodno kreće kroz jetru.

Detaljnije, dokazano je da masnoća u maslinovom ulju smanjuje rizik od srčanih oboljenja tako što smanjuje ukupni i takozvani loši LDL (low-density lipoprotein) kolesterol u krvi. Kao kontrast tome, saturirane masnoće (kao što su maslac, životinjske masnoće, tropska ulja i djelomično hidrogenizirana ulja) povećavaju rizik od srčanih oboljenja jer povećavaju ukupni nivo LDL kolesterola. Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove, dnevna konzumacija dvije žlice maslinovog ulja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.


Nedavna studija provedena od strane istraživača u Tunisu i Saudijskoj Arabiji je otkrila još jedan razlog zbog kojega se smatra da je maslinovo ulje prijatelj jetre. Kao dio njihove studije, znanstvenici su izložili štakore umjereno toksičnim herbicidima za koje je poznato a smanjuju antioksidante i uzrokuju oksidativni stres. Otkrili su kako su štakori koji su bili hranjeni hranom koja je sadržavala maslinovo ulje bili djelomično zaštićeni od oštećenja jetre uzrokovanim herbicidima.

Prema istraživaču iz Tunisa, Mohamed Hammami, „maslinovo ulje je integralni sastojak mediteranske dijete. Postoji sve više dokaza kako ono može biti od velike koriti za zdravlje uključujući smanjenje rizika od srčanih oboljenja, prevencija nekih oblika raka i modifikacija imunoloških i upalnih odgovora. Ovdje smo pokazali kako ekstra djevičansko maslinovo ulje i njegovi ekstrakti štite jetreno tkivo od oksidativnih oštećenja.“

Nažalost, maslinovo ulje ima svoje nedostatke; naime, ono je jako kvarljivo i lako oksidira. Usprkos korisnosti za zdravlje, kada je svježe, ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži klorofil koji ubrzava razlaganje i čini da se ulje ubrzano užegne. Svaki put kada se maslinovo ulje izloži zraku ili svjetlu ono oksidira – proces koji kreira slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice. Osobe koje su zabrinute za zdravlje jetre su dobro informirane o rizicima oksidacije i uobičajeno poduzmu sve korake kako bi zaštitili svoje neoštećene stanice od ovog procesa. Ova zaštita se uobičajeno postiže konzumacijom antioksidanata koji neutraliziraju slobodne radikale.

Osim što je osjetljivo na zrak i svjetlo, maslinovo ulje se na toplini razlaže. Za to je kriva njegova kemijska struktura. Korištenjem ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kuhanje vjerojatno će rezultirati njegovom oksidacijom – što svatko sa jetrenim oboljenjem želi spriječiti. Kako bi se spriječila oksidacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja, stručnjaci savjetuju slijedeće:
  • Kupujte ga u malim pakiranjima kako bi bilo što svježije
  • Spremajte ga na tamnom mjestu, daleko od topline i svjetla
  • Uvijek ga koristite hladnog, nikad ne kuhajte s njime
  • Nakon upotrebe odmah zamijenite poklopac
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobar odabir za jetrenu dijetu ali se ono mora ispravno koristiti i skladištiti. Sve dok se slijede ove upute, maslinovo ulje može ostati neoštećeno a vi možete imati koristi kako za kardiovaskularni sistem tako i za jetru.




Reference:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/09/27/olive-oil-health.aspx, Olive Oil Good for Health but Not for Cooking, Retrieved October 30, 2010, Dr. Joseph Mercola, 2010.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/30/rudi-moerck-on-cooking-oils.aspx, New Warning About Olive Oil, Retrieved October 30, 2010, Dr. Joseph Mercola, 2010.

http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health/Extra-virgin-olive-oil-protects-liver/articleshow/6833732.cms, Extra-virgin olive oil protects liver, Retrieved October 30, 2010, Bennett, Coleman & Co. Ltd., 2010.

http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/olive-oil.htm, Olive Oil’s Health Benefits, Retrieved October 31, 2010, Healing Daily, 2010.

http://www.mayoclinic.com/health/food-and-nutrition/AN01037, Olive oil: What are the health benefits?, Katherine Zeratsky, RD, LD, Retrieved October 30, 2010, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12947443?dopt=Abstract, Olive oil and the Mediterranean diet: beyond the rhetoric, Serra-Majem L, et al, Retrieved October 30, 2010, European Journal of Clinical Nutrition, September 2003.






LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)