Iznenađujući rezultati za jedan oblik omega-3 masnih kiselina: DHA

DHAStudija o metaboličkim učincima omega-3 masnih kiselina, posebno DHA zaključuje kao ti sastojci imaju čak veći raspon bioloških učinaka nego li što se to ranije smatralo te sugerira kako bi mogli imati značajnu vrijednost u prevenciji oboljenja masnih jetara.

Istraživanje koje je provedeno od strane Oregon State University i nekoliko ostalih institucija je bilo jedno od prvih tog tipa koje je koristilo „metabolomičku“, analizu metabolita koja odražava puno bioloških učinaka omega-3 masnih kiselina na jetra. Ono je također istražilo izazove sa kojima se ovaj organ suočava kod „zapadne dijete“ koja se sve više povezuje sa upalom, fibrozom, cirozom te ponekad i zatajenjem jetara.

Istraživači su izjavili kako su rezultati bili zapanjujući.

Čini se kako dopuna prehrani sa DHA koja se ponekad propisana koristi za smanjivanje triglicerida u krvi ima mnogo neočekivanih učinaka. Bile su uočljive promjene kod metabolizma vitamina i ugljikohidrata, funkcije proteina i aminokiselina kao i metabolizma lipida.

Dopuna prehrani sa DHA djelomično ili potpuno sprječava metaboličko oštećenje kroz te putove koji su često povezani sa zapadnom dijetom – pretjeranom konzumacijom crvenog mesa, šećera, saturirane masnoće i obrađenih žitarica.

Ova istraživanja su nedavno objavljena u PLOS One, profesionalnom online žurnalu.

„Bili smo šokirani otkrićem kako na mnogo bioloških putova utječu omega-3 masne kiseline,“ izjavio je Donald Jump, profesor na OSU College of Public Health and Human Sciences. „Većina studija o ovim hranjivim tvarima je otkrila učinke na metabolizam lipida i upalu.

Dodao je kako „naša metabolička analiza ukazuje na to da se učinci omega-3 masnih kiselina protežu puno dalje od toga te uključuju ugljikohidrate, aminokiseline i metabolizam vitamina.“

Omega-3 masne kiseline su bile predmetom mnogo nedavnih istraživanja, često sa konfliktnim rezultatima i tvrdnjama. Istraživači sa OSU su izjavili kako su mogući razlozi za kontradiktorna izvješća količina dodataka hrani koja je korištena i relativno obilje dvije uobičajene omega-3 masnih kiselina – DHA i EPA. Studije na OSU su zaključile kako DHA ima puno više sposobnosti u sprječavanju formiranja štetnih metabolita nego li EPA. U jednoj studiji je otkriveno kako dodatak prehrani sa DHA smanjuje proteine uključene stvaranje fibroze jetara za više od 65%.

Ovo istraživanje koje je urađeno na laboratorijskim životinjama je koristilo nivo DHA dodataka koji bi bio adekvatan približno 2-4 grama dnevno za prosječnu osobu. U dijeti, većina uobičajenih izvora DHA su masne ribe kao što je losos, skuša ili sardine.

Najnovije istraživanje počinje raščlanjivati specifične procese kraj kojih se odvijaju ove metaboličke promjene. Rezultati sugeriraju kako DHA može imati čak i veće vrijednosti za zdravlje nego li što se to prethodno smatralo.

„Puno je istraživanja provedeno u vezi masnih jetara te tek počinjemo istraživati potencijal DHA u prevenciji ili usporavanju progresije oboljenja,“ izjavio je Jump koji je ujedno i glavni istražitelj na OSU Linus Pauling institutu.

„Riblje ulje, uobičajena dopuna prehrani koja se koristi kao izvor omega-3 se također ne propisuje za regulaciju nivoa glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom,“ izjavio je. „Ali naše studije sugeriraju kako DHA može smanjiti formiranje štetnih metabolita glukoze koji su povezani sa dijabetičkim komplikacijama.“

Dijabetes i jetrena oboljenja su u stalnom povećanju u SAD.

American Liver Foundation je procijenila kako približno 25% populacije i 75% pretilih osoba ima ne-alkoholno oboljenje masnih jetara. Ono može napredovati u nealkoholni steatohepatitis, cirozu i karcinom.

Ova studija je dokazala kako je glavni cilj DHA u jetrima kontrola upale, oksidativni stres i fibroza a to su karakteristike progresivnih i ozbiljnih jetrenih problema. Čini se da omega 3-masne kiseline čuvaju stanice od reakcije i oštećenja od strane bilo čega što uzrokuje upalu.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)