Istraživanje lijeka za cirozu jetre

Ciroza jetreZapanjujuća je rasprostranjenost infekcije hepatitisom C širom svijeta. Ciroza jetre je prisutna u najmanje 10-20% svih inficiranih pacijenata što znatno povećava kako troškove liječenja tako i emocionalni stres. Pacijentima koji imaju rani stadij ciroze povezan s hepatitisom C, antivirusna kombinirana terapija nudi povoljni virološki odgovor koji završava s potpunom eliminacijom virusa.

Nažalost post-terapijski podaci o različitim aspektima bolesti, kao što su preostala funkcija jetre mjerena TOSCA-om (Total Overnight Salivary Caffeine Assessment) i hepatična hemodinamika za indirektno mjerenje portalne hipertenzije, mjereno indexom otpora arterije slezene (Resistive Index of Splenic Artery - SARI) na ultrazvučnom doppleru, nepotpuni su zbog toga što su dubinske studije provedene jedino na omjeru preživljavanja i pojavljivanju hepatocelularnog karcinoma.

Trideset i pet pacijenata s cirozom s aktivnom replikacijom virusa, liječeni su u prosječnom vremenu od tri godine s umjerenom dozom interferona i ribavirina i uspoređeni su s grupom od 36 pacijenata sa sličnim karakteristikama koji nisu bili liječeni. TOSCA je određena na početnoj točki i tri puta za vrijeme trajanja terapije, nakon perioda od približno godine dana. U međuvremenu, SARI je mjeren samo na početku i kraju studije.

Najznačajniji nalazi su slijedeći. Trinaest pacijenata pokazalo je značajan TOSCA napredak. Smanjenje veće od 20% na SARI postignuto je na osam pacijenata s poboljšanjem funkcije jetre. Prethodni nepravilni doppler parametri pokazali su jasnu ukupnu tendenciju smanjenja na kraju terapije. Postignuta je potpuna eliminacija virusa hepatitisa C kod četiri pacijenta u srednjoj vrijednosti, u periodu od osam mjeseci kombinirane terapije. U grupi pacijenata s cirozom koja nije liječena, ne samo da su razmatrani parametri ostali nepromijenjeni, nego su tri pacijenta završila s najgorim oblikom ciroze jetre.

Dr. Tarantino i njegov tim iz Federico II Univerziteta vjeruju da umjereno dozirana, produžena antivirusna terapija može učiniti stabilnom ili poboljšati preostale funkcije jetre, entitet portalne hipertenzije i kompenzacijski status, sve po prihvatljivim troškovima. Na taj način, ozbiljnije komplikacije vezane uz cirozu jetre, kao što su krvarenje varikoziteta, pojavljivanje tvrdokornih ascitesa i uznapredovana encefalopatija može biti odgođena i samim time produžen period preživljavanja kod mnogih pacijenata. Ipak, njegov tim naglašava potrebu proučavanja pojedinaca s cirozom jetre, korištenjem alternativnih, ne-invazivnih i lako ponavljanih parametara koji mogu dovesti do boljeg razumijevanja napredovanja bolesti.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)