Internetske smjernice za hepatitis C terapiju

HCVSmjernice za praksu su činjenica u životu moderne medicine. One pružaju kliničarima nabolje podatke i zadnje konsenzuse o tome što podaci znače kod liječenja pacijenata.
Ali one pomalo slabo reagiraju na promjene (ili je tako barem bilo ranije).

Pogledajte HCVguidelines.org, web stranicu koja ima za cilj biti u toku sa jednim od medicinskih područja koje se najbrže razvija, tretman za virusni hepatitis C (HCV) sa onim što se zove direktno djelujući agenti.

Ova web stranica je razvijena i biti će održavana od strane American Association for the Study of Liver Diseases, Infectious Diseases Society of America i International Antiviral Society-USA.

Odbor od 26 stručnjaka će se brinuti o tome da su kliničarima uvijek na raspolaganju najnovije informacije o HCV.

Za one koji to ne znaju, terapija za HCV je godinama predstavljala dugotrajni, težak slijed ribavirina i pegiliranog interferona. Niti jedan od tih lijekova nije direktno ciljao virus – interferon je općenito pojačivač imuniteta a ribavirin djeluje antivirusno.

S druge strane, direktno djelujući agenti (trenutno ih je četvoro na tržištu te desetak u zadnjem stupnju kliničkog razvoja), ciljaju dio HCV replikacije. Općenito, čini se kako su sigurniji i manje teški za uzimanje nego li ribavirin i peginterferon te zamjetno učinkovitiji.

Ali će dolazak novih lijekova stvoriti poteškoće.

Smatra se kako između 3-4 miliona Amerikanaca ima kroničnu HCVinfekciju te može imati koristi od tretmana sa novim lijekovima.

Doista, prema Dr. David Thomasu sa Johns Hopkins University i glasnogovorniku društva za infektivna oboljenja, po prvi puta postoji „obećanje o izlječenju skoro svih“ osoba sa HCV.

Poteškoća se sastoji u tome da ne postoji dovoljno specijalista upoznatih sa novim lijekovima tako da će ne specijalisti morati popuniti praznine. Usprkos povećanoj sigurnosti i efikasnosti novih lijekova, njihova stvarna upotreba neće biti stvar samo „uzmite ih i nazovite me ujutro.“

Svi lijekovi se trebaju uzimati u kombinaciji sa drugima a kombinacije imaju različite učinke i profile nuspojava u zavisnosti od takvih stvari kao što je genotip virusa i stadij jetrenog oboljenja. Štoviše, čini se kako će doći do promjene podataka i njihovog bržeg rasta negoli što smo ikada do sada vidjeli.

Zbog tog razloga, prema Dr. Michael Saag sa University of Alabama Birmingham, web stranica je „možda jedina smjernica koja predstavlja živi dokument“.

„Sposobnost da bude promjenjiva je neophodna da se održi sa nadolazećim plimnim valom informacija,“ izjavio je Dr. Saag.

On je za MedPage Today izjavio kako će web stranica sadržavati informacije ne samo o odobrenoj upotrebi nego također o specifičnim kombinacijama sa lijekovima koji se izdaju bez recepta a koji nisu prošli kroz proces odobrenja Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

To je zbog toga što nije realno dobivanje posebnog odobrenja za sve moguće kombinacije za sve moguće pacijente, izjavio je Saag. Izjavio je kako je velika prednost ove web stranice u tome što odbor može pogledati sve dokaze i „oblikovati režime koje bi stručnjaci u tom polju mogli koristiti.“

Prema Dr Donaldu Jensenu sa University of Chicago Medical Center, prva iteracija na ovoj stranici sugerira kombinaciju dva nova lijeka – simeprevir (Olysio) i sofosbuvira (Sovaldi) – koja nije posebno odobrena od strane FDA iako su oba lijeka na tržištu.

Prva iteracija na web stranici također se odnosi samo na to što uraditi jednom kada je donesena odluka. Ostale sugestije kao što su koga liječiti i kada će se postaviti kasnije.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)