Infekcija hepatitisom C udvostručuje rizik od karcinoma bubrega

karcinom bubregaLiječnici u Henry Ford Hospital su otkrili kako infekcija sa virusom hepatitisa C povećava rizik od razvitka karcinoma bubrega.
Koristeći administrativne podatke za više od 67000 pacijenata u Henry Ford bolničkom sustavu, liječnici su otkrili kako je tijekom razdoblja od 1997-2008, 0.6% (17/3057) pacijenata sa hepatitisom C razvio karcinom bubrega dok se kod samo 0.3% (17/64006) pacijenata bez hepatitisa C razvio karcinom bubrega.

Nakon kontroliranja starosti, spola, rase i osnovnih bubrežnih oboljenja, pacijenti sa hepatitisom C su imali skoro dvostruko veći rizik od razvitak karcinoma bubrega.

„Ovi rezultati su dopuna već postojećim rastućim podacima koji pokazuju kako hepatitis C uzrokuje oboljenje koje seže izvan jetre a činjenica je kako većina naših HCV inficiranih pacijenata sa karcinomom jetre imaju minimalno oštećenje jetre,“ izjavio je dr. Stuart C. Gordon, direktor hepatologije pri Henry Ford Hospital i vodeći autor studije.

Studija je objavljena mjesečnom izdanju Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, žurnalu American Association for Cancer Research.

Dr. Gordon objašnjava kako rezultati studije sugeriraju pažljivije praćenje novo dijagnosticiranih pacijenata sa karcinomom bubrega na prisutnost hepatitis C infekcije, jednog od nekoliko karcinoma sa rastućom učestalošću u svijetu. Napomenuo je kako je prerano preporučiti sveobuhvatnije testiranje HCV pozitivnih pacijenata.

„Ipak, povećana svjesnost o povećanom riziku karcinoma bubrega bi trebala naložiti pažljivije praćenje popratnih bubrežnih poremećaja kada se otkriju pri dijagnostičkim procedurama kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C,“ izjavio je dr. Gordon.

Istraživači su također otkrili kako je prosječna starosna dob HCV pozitivnih pacijenata sa karcinomom bubrega bila značajno mlađa nego li kod HCV negativnih pacijenata sa karcinomom bubrega, karcinoma koji općenito utječe na stariju populaciju.

Dr. Gordon objašnjava kako je hepatitis C izlječiv kod više od 50% slučajeva te kako se razvijaju novi i bolji režimi tretmana. Henry Ford Hospital sudjeluju u nekoliko takvih pokusa.


Reference:
American Association for Cancer Research, Hepatitis C and Renal Cell Carcinoma, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 19(4) April 2010.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)