HHS je objavio akcijski plan za prevenciju i liječenje virusnog hepatitisa

HHSU.S. Department of Health and Human Services je pokrenuo akcijski plan za sprječavanje i liječenje virusnih hepatitisa, tihe epidemije koja utječe na 3.5-5.3 miliona Amerikanaca.

Iako je virusni hepatitis vodeći infekcijski uzročnik smrti u SAD, puno osoba koje ne znaju da su inficirane te su zbog toga podložne velikom riziku ili čak fatalnim komplikacijama vezanim uz ovo oboljenje. Pogoršanju problema doprinosi činjenica kako kod davatelja zdravstvenih usluga često postoji manjak obuke u vezi provedbe procjene rizika, preventivnog savjetovanja, dijagnosticiranja liječenja virusnog hepatitisa.

„Ove infekcije su potakle kaskadu ljudskih patnji.“ Izjavio je dr. Howard K. Koh. „Novi akcijski plan HHS za virusni hepatitis predstavlja do sada nezabilježen poziv na akciju za bolju edukaciju, liječenje i prevenciju.“

U siječnju 2010 godine Institute of Medicine je objavio izvješće o hepatitisu, naglašavajući barijere koje sprječavaju napore za prevenciju i kontrolu hepatitisa. Novi plan HSS, „Combating the Silent Epidemic: US Department of Health and Human Services Action Plan for the Prevention, Care and Treatment of Viral Hepatitis - PDF“ je odgovor na izvješće IOM. On naglašava sveobuhvatni akcijski plan za podizanje svjesnosti o virusnom hepatitisu; stvara više mogućnosti za treniranje zdravstvenih djelatnika u dijagnosticiranju, liječenju, cijepljenju te na posljetku spašavanju života; a zasnovan ej na novom zakonu o reformi zdravstvenog osiguranja cilju poboljšanja pristupa pacijenta sveobuhvatnoj usluzi prevencije i liječenja virusnih hepatitisa kroz proširenu obuhvaćenost.

Uspjeh plana ovisi o vladinom vodstvu na svim nivoima te aktivnom i informiranom sudjelovanju zajednice, nevladinih organizacija, davatelja zdravstvenih usluga i privatnom sektoru.

„Niti jedna vladina agencija se ne može samostalno boritiu protiv virusnog hepatitisa, a miovdje u CDC vjerujemo kako će ovaj akcijski plan ne samo ojačati trenutne napore nego i pomoći svima nama kako bi uz suradnju vlade podigli napore u prevenciji za oš jedan nivo,“ izjavio je direktor CDC, dr.  Thomas R. Frieden. „Previše Amerikanaca nije svjesno ozbiljnih posljedica virusnih hepatitisa i razornih posljedica koje nastaju ako se ne liječi. Sada je vrijeme za akciju.“

„Vidjeli smo povećanu prevalenciju virusnog hepatitisa u našoj mreži zdravstvenih centara i među osobama koje žive sa HIV/AIDS u udaljenim područjima i mi znamo kako su manjine i medicinski osjetljive populacije disproporcionalno zahvaćene,“ izjavio je upravitelj Health Resources and Services Mary K. Wakefield. „Ovaj akcijski plan je naša najbolja šansa za zaustavljanje oboljenja sa povećanim pristupom informacijama i kvalitetnoj skrbi za osobe u riziku i one koji su već inficirani.

HHS je predanu sprječavanju novih slučajeva virusnog hepatitisa te da se osobe koje su već inficirane testiraju, informiraju o svojoj infekciji, pružanju optimalnog savjetovanja, njege i liječenja. Ova povećana predanost je dokumentirana u novom planu Healthy People 2020, prvoj publikaciji koja dokumentira povećanje svjesnosti o virusnom hepatitisu među inficiranim osobama kao bivšem planu HHS.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)