Hepatitis C: uspješan tretman bez interferona za genotip 3

HCVIntervju sa Prof. Dr. Stefan Zeuzem, šefom odjela za medicinu JW Goethe University Hospital u Frankfurtu, Njemačkoj koji je dao za MedicalResearch.com.

MedicalResearch.com: Koja su glavna otkrića ove studije?

Dr. Zeuzem: Glavno otkriće je da pacijenti sa HCV genotipom 3 mogu biti izliječeni sa režimom bez interferona. Ipak, trajanje terapije se mora produžiti na 24 tjedna.

MedicalResearch.com: Da li je neko od tih otkrića bilo neočekivano?

Dr. Zeuzem: Produženje tretmana od 12 na 16 tjedana je već sugeriralo kako će duže trajanje tretmana povećati omjer stalnog virološkog odgovora (sustained virologic response - SVR). Magnituda stalnih viroloških odgovora sa 24 tjedna sofosbuvira + ribavirina je bila neočekivana.

MedicalResearch.com: Što bi kliničari i pacijenti mogli zaključiti iz izvješća?

Dr. Zeuzem: Standardni tretman za pacijente inficirane sa HCV genotipom 2 je trenutno potvrđenih 12 tjedana sofosbuvira + ribavirin, za HCV genotip 3 je sada također raspoloživ tretman bez interferona sa šansama za SVR većim od 90%. Ove opcije su već uključene u Europske upute.

MedicalResearch.com: Kao rezultat ove studije, koje preporuke imate za buduće istraživače?

Dr. Zeuzem: Omjeri stalnog virološkog odgovora za prethodno liječene pacijente sa HCV genotipom 3 i cirozom jetara su još uvijek „samo“ 60%. Zbog toga je potreban daljnji napredak, vjerojatno dodavanjem još jednog direktnog antivirusnog lijeka sa drugačijim mehanizmom akcije i HCV genotipom 3 aktivnošću.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)