Hepatitis B je novi cilj za HIV lijek

AASLDIstraživači su objavili kako lijek koji je u širokoj upotrebi za liječenje HIV infekcije – tenofovir (Viread) – može postati „novi prijatelj“ za liječnike koji liječe kronični hepatitis B.

Prema dr. Pietro Lampertico sa University of Milan i njegovim kolegama sa Multicentralna Europska kohortna studija koja je koristila NRTI* tenofovir otkrila je kako je lijek siguran i efikasan za liječenje hepatitisa B.

Lampertico je na AASLD izjavio kako je On je bio posebno koristan među pacijentima sa hepatitisom B koji nisu prethodno bili liječeni sa NRTI*.

Lampertico je izvijestio o privremenim rezultatima planirane petogodišnje analize od 737 pacijenata sa kroničnim hepatitisom B liječenih sa tenofovirom u 17 Europskih centara.

„Mislimo da je vrlo važno da generiramo podatke o ranijoj kliničkoj praksi zbog toga što pacijenti u kliničkim pokusima često ne predstavljaju sve pacijente sa ovim oboljenjem“, izjavio je Lampertico za MedPage Today.

Tenofovir je 2008 godine odobren u SAD i u Europi za liječenje hepatitisa B ali je dugo bio glavno uporište za liječenje HIV. „On je stari prijatelj sa osobe sa HIV ali je novi prijatelj za nas,“ izjavio je Lampertico.

Kako bi vidjeli koliko dobro lijek djeluje u stvarnom svijetu kliničke prakse, Lampertico i kolege su studirale sve pacijente – osim onih sa HIV infekcijom – koji su bili liječeni sa njime u svakom od 17 centara. Glavni rezultati analiza su bili nedetektabilne HBV DNA kod hepatitisa B i bubrežne funkcije.

Lampertico je izvijestio kako su pacijenti su bili razvrstani po njihovom prethodnom izlaganju NRTI* – 71% je bilo prethodno izloženo a 29% do tada nije uzimalo NRTI.

Srednje vrijeme praćenja je bilo 16 mjeseci ali je u nekim slučajevima bilo i do 52 mjeseca.

Lampertico je izvijestio kako je kod pacijenata do tada ne liječenih sa NRTI*, omjer odgovora rastao tijekom vremena, dostigavši 89% u 48 tjedana. S druge strane, na vrijeme odgovora je značajno utjecalo (pri P<0.0001) početna viremija a neki pacijenti sa ekstremno visokom viremijom u početku tretmana nisu postigli odgovor na terapiju.

Štoviše, u 48 tjedana, 17 pacijenata je imalo samo djelomičan odgovor sa srednjom preostalom viremijom od 2.5 log10 IU/mL u serumu.

Lampertico je izjavio kako je kod prethodno liječenih pacijenata koji su imali nedetektabilnu viremiju u prethodnom liječenju – većina na adefoviru (Hepsera) – kontinuirano su imali nedetektabilnu viremiju na tenofoviru. Među onima koji su razvili otpornost na prethodni tretman, na tenofoviru je postalo 74% nedetektabilno.

Lampertico je izjavio kako je omjer pacijenata na narušenom bubrežnom funkcijom bio relativno mali ali oni pacijenti koji su prethodno uzimali adefovir su imali veće šanse za nizak nivo fosfora u krvi i urinarnu apsorpciju fosfora.

Oko 6% pacijenata je uzimalo smanjenu dizu tenofovira zbog smanjenog kreatinin klirensa, izjavio je Lampertico, ali većina njih, više od 60 je prethodno bila liječena sa adefovirom i imali su komorbidno stanje sa potencijalnim učinkom na bubrežnu funkciju.

„Postoje vrlo dobri sigurnosni profil kod do sada ne liječenih pacijenata,“ izjavio je Lampertico, „ali kod do sada liječenih pacijenata možda se pojave neki problemi.“

Ali je upozorio kako rezultati – iako ohrabrujući – su ipak privremeni i mogu se promijeniti kako se studija nastavlja.

Prema dr. Arun Sanyal sa Virginia Commonwealth University Medical Center u Richmondu koji je i predsjednik AASLD, analiza je „potvrdna i uvjerljiva“ i pokazuje kako tenofovir djeluje dobro i u kliničkoj praksi a ne samo u pokusima.

„Ljude jako zanima razlika između rezultata u kliničkim pokusima i stvarnom životu,“ izjavio je za MedPage Today. „Očigledno je da je on dobar antivirusni lijek.“

Ali je Sanyal nadodao kako stvari vezane za sigurnost kod pacijenata koji su uzimali tenofovir a koje je Lampertico i kolege trebaju više analiza. „Trebamo fokusiranije studije koje koriste vrhunske  mjerne instrumente za bubrežna oštećenja“, izjavio je te je zaključio kako je to „važna smjernica za budućnost.“




*Napomena kako je ova studija objavljena kao sažetak a prezentirana je na konferenciji. Ovi podaci i zaključci se trebaju smatrati preliminarnim dok ne budu objavljeni u stručnom žurnalu

*Objašnjenje zainteresiranim pacijentima kako je otkriveno da je NTRI (nucleotide analogue reverse transcriptase inhibitor) tenofovir, lijek koji se koristio za liječenje HIV infekcije siguran i efikasan za liječenje hepatitis B infekcije

*Objašnjenje kako je uspješan tretman bio posebno koristan među pacijentima sa hepatitisom B koji prethodno nisu bili liječeni sa NTRI  sa omjerom odgovora na terapiju od 80% u 48 tjednu.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)