HCV infekcija može predvidjeti oboljenje koronarne arterije

HCVNa osnovi retrospektivnog preispitivanja zaključeno je kako je oboljenje koronarne arterije bilo značajno prevladavajuće kod pacijenata sa virusnom hepatitis C infekcijom u usporedbi sa kontrolnim osobama. Ova otkrića su bila predstavljena na godišnjem sastanku Američkog Gastroenterološkog kolegija.
 
„Sugerirana je povezanost oboljenja koronarne arterije (coronary artery disease – CAD) sa hepatitisom C ali definitivni podaci još uvijek nedostaju,“ izjavio je Dr. Sanjaya Satapathy koji je proveo studiju na Long Island Jewish Medical Center.

Kako bi procijenili prevalenciju CAD kod pacijenata sa hepatitisom C, Dr. Satapathy i njegove kolege su pregledali podatke od 934 osobe sa hepatitis C infekcijom koje su posjetili centar u periodu između svibnja 2002 i prosinca 2008 godine. Od ovih pacijenata 63 je bilo podvrgnuto koronarnoj angiografiji. Istražitelji su usporedili svoje podatke sa podacima 63 odgovarajuće osobe u kontrolnoj skupini bez hepatitisa C.

Sveukupna ozbiljnost CAD prema kombiniranoj Reardon ljestvici ozbiljnosti je bila značajno veća u grupi sa hepatitisom C (HCV) nego li u kontrolnim (6.3 vs. 2.6), sugerirajući kako pozitivnost na HCV povećava rizik od CAD, izjavio je Dr. Satapathy.

Istraživači su za svoju analizu definirali CAD na dva različita načina. CAD definiran kao steatoza veća od 50% je bila otkrivena kod 44 slučajeva HCV (70%) u usporedbi sa 30 u kontrolnoj grupi (48%). CAD definiran kao steatoza veća od 75% je bila otkrivena kod 42 pacijenta sa hepatitisom C (67%) u usporedbi sa 29 osoba u kontrolnoj grupi (46%).

Dodatno, prevalencija oboljenja koronarnih arterija koje utječe na više arterija je bila značajno veća kod HCV pacijenata u usporedbi sa kontrolnom grupom (57% vs. 16%). Prevalencija oboljenja jedne krvne žile je bila veća u kontrolnoj grupi.

„HCV seropozitivni status je snažan pretskazatelj za CAD“, izjavio je Dr. Satapathy. Ipak, „HCV pacijenti imaju veće šanse da ostanu nedovoljno liječeni sa protu-trombocitski lijekovima i lijekovima za snižavanje lipida,“ dodao je.

Studija je bila ograničena svojim retrospektivnim dizajnom i malim uzorkom, izjavio je dr. Satapathy. Ipak, otkrića sugeriraju kako je CAD značajno učestaliji i ozbiljniji kod HCV pozitivnih pacijenata a to bi trebali razmotriti kliničari koji liječe te pacijente, izjavio je dr. Satapathy.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)