Gilead Sciences ima za cilj licencirati svoj novi lijek za hepatitis C kod 3-4 Indijske firme

HCVGilead Sciences ima za cilj licencirati svoj novi lijek za hepatitis C Sovaldi kod tri ili četiri Indijska proizvođača generičkih lijekova kako bi omogućili prodaju lijeka po nižoj cijeni za 60 zemalja u razvoju.

Clifford Samuel, šef pristupnih poslova je izjavio za Reuter kako uskoro očekuje sklapanje dogovora sa Indijskim kompanijama koje će biti u mogućnosti proizvoditi velike količine lijeka pri maloj marži.

Gilead se nalazi pod pritiskom zbog visoke cijene svojeg lijeka koji je prvi u nizu novih lijekova za koje se pokazalo da podižu omjer izlječenja i skraćuju trajanje tretmana bez nuspojava koje imaju trenutne injekcije.

„Trenutno smo u sredini pregovora. Smanjujemo zemljopisni djelokrug te bi uskoro trebali imati gotove licence,“ izjavio je Samuel prilikom posjete Londonu na međunarodnoj konferenciji.

Izjavio je kako Gilead želi postići dogovor sa kompanijama za koje je dokazano da imaju iskustva u proizvodnji generičkih verzija lijekova za HIV/AIDS kao što je Indijska grupacija Mylan.

Kompanija ima sličan dobrovoljni program licenciranja već više godina za jeftine lijekove za HIV što pokriva 112 zemalja.

Kod plana za hepatitis C, Indijski generički lijekovi bi bili raspoloživi kod većeg dijela sub-saharske Afrike, određenih Azijskih zemlja uključujući Indiju, Pakistan, Mijanmar te neke manje razvijene zemlje.

Gilead također radi na utvrđivanju „višeslojnog određivanja cijena“ za Sovaldi kod ostalih nisko i srednje razvijenih zemalja, izjavio je Samuel.

Prvo takvo određivanje cijena je dogovoreno u Egiptu sa dogovorom o opskrbi vlade od samo 1% cijene koja je u SAD tj. 300 dolara za bočicu sa 28 tableta u usporedbi sa 28,000 dolara u SAD.

Za Indiju kompanija trenutno pregovara o cijeni od 2000 dolara za 24 tjedni tretman iako još nije postignut konačni dogovor, dodao je Samuel.

Egipat ima najveću prevalenciju hepatitisa C u svijetu što ga čini očiglednim prvim tržištem za više prihvatljivu cijenu.

„Imamo za cilj zemlje sa visokom prevalencijom kao što su Indija, Pakistan i Egipat. S njima pregovaramo o različitim cijenama,“ izjavio je Samuel.

Ipak, Gileadove cijene neće vrijediti za neke velike zemlje sa srednjim prihodima i značajnom populacijom sa hepatitisom C kao što su Ukrajina i Kina na koje se gleda kao na potencijalna komercijalna tržišta.

U SAD, cijena Sovaldija od 84,000 dolara za 12 tjedni tretman je od strane pružatelja zdravstvenih usluga opisana kao „nečuvena“ dok su zakonodavci napisali zahtjev firmi za opravdanjem ovako visoke cijene.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)