Gilead je ponudio Egiptu lijek za hepatitis C uz popust od 99%

HCVGilead Sciences koji se suočava sa sve većim kritikama zbog visokih cijena za svoj novi hepatitis C lijek Sovaldi je ponudio dobavljanje lijeka za Egipt uz popust od 99% u odnosu na cijenu lijeka u SAD.

Iako će lijek još uvijek koštati 900 dolara za 12 tjedni tretman, ovo je samo dio od 84.000 dolara koje se naplaćuje za tretman u SAD.

Visoka cijena u Americi je potaknula pitanja zakonodavaca u SAD nakon što su zdravstveni osiguravatelji u SAD izjavili kako traže pomoć od dužnosnika ministarstva zdravstva kako bi smanjili trošak.

Gilead je izjavio kako je „zadovoljan finalizacijom sporazuma“ u vezi uvođenja Sovaldija u Egipat koji ima najveću prevalenciju hepatitisa C u svijetu.

„Vjerujemo kako bi Sovaldi mogao imati veliki utjecaj na javno zdravstvo u Egiptu značajno povećavajući broj osoba koje se mogu izliječiti od hepatitisa C,“ naveo je u izjavi Gregg Alton, šef korporativnih i medicinskih poslova u Gileadu.

Prema nedavnom izvješću državne novinske agencije MENA, Egipatski ministar zdravstva Adel El-Adawi je izjavio kako je Kairo sklopio dogovor sa Američkim Gileadom za kupnju Sovaldija za cijenu od 300 dolara za mjesečno pakiranje.

To bi uključivalo cijenu od 900 dolara ako bi se Sovaldi koristio kao dio 12 tjednog režima iako bi cijena bila veća ako bi se koristio kroz 24 tjedna što je također opcija bazirana na osnovi različitih kombinacija lijekova.

El-Adawi je izjavio kako bi se Gileadova ponuda odnosila na Gileadovu opskrbu koja se odnosi na vladine klinike dodajući kako bi programi pristupa počeli u drugoj polovici 2014 godine nakon završetka registracijske procedure u Egiptu.

Sovaldi je na čeku cijelog vala tableta koje bi mogle izliječiti ovo oboljenje koje uništava jetra kod miliona ljudi u svijetu ili ga čak iskorijeniti. Ali će se to dogoditi samo ako nove terapije budu dovoljno pristupačne da se omogući široka upotreba.

Nigdje taj problem nije veći nego li u Egiptu koji ima najveću svjetsku prevalenciju virusa a koja je rezultat loše steriliziranih igala u kampanjama koje datiraju još sedamdesetih godina prošlog stoljeća a koje su se koristile za iskorjenjivanje parazitskog oboljenja šistozomijaze.

Kao i HIV, hepatitis C (HCV) se može širiti preko krvi, često preko kontaminiranih igala.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je više od 150 miliona osoba u svijetu kronično inficirano, većina njih u razvijenim zemljama, stavljajući ih u rizik od ciroze i karcinoma jetara.

Ostale kompanije kao Johnson & Johnson, AbbVie, Bristol-Myers Squibb i Merck & Co također razvijaju oralne režime tretmana za HCV koji su pokazali dramatične rezultate u kliničkim pokusima smanjujući potrebu za iscrpljujućim injekcijama interferona.

Liječnici i analitičari industrije vjeruju kako će novi lijekovi transformirati HCV tretman i biti visoko profitabilni. U razvijenom svijetu oni će vjerojatno posti veliki hit sa mišljenjem o predviđanju prodaje samog Sovaldija od 9.1 milijardi dolara 2017 godine.

Ali rizik od velike razlike u pristupu između pacijenata u bogatim i siromašnim dijelovima svijeta uzrokuje alarm među mnogim voditeljima zdravstvenih kampanja koji upozoravaju na potencijalno ponavljanje bitaka kakve su bile za HOV lijekove u Africi prije više od desetljeća.

Medecins du Monde, neprofitna grupa koja pruža medicinsku njegu diljem svijeta, u izvješću ovog tjedna naglašava Egipat kao zemlju sa velikom potrebom za novim lijekovima za hepatitis C.

Gilead također planira licencirati Sovaldi brojnim Indijskim generičkim farmaceutskim proizvođačima koji će biti u mogućnosti prodavati kopije po nižim cijenama.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)