Gilead i Abbvie usporedno napreduju prema vrhu tržišta za hepatitis vrijednog 20 milijardi dolara

HCVVirusna infekcija hepatitisom je sve veći problem jer dovodi do više od milion smrtnih slučajeva svake godine. Hepatitis B i C zajedno predstavljaju približno 78% pacijenata sa karcinomom jetara u svijetu. Uspoređujući sa ostalim oboljenjima u svijetu, više Amerikanaca izgubi život zbog hepatitisa nego li od ostalih oboljenja.

Puno smrtnih slučajeva nastaje zbog kronične infekcije hepatitisom C. Ovo također pokazuje kako se očekuje da će se medicinska cijena za hepatitis C udvostručiti na 85 miliona dolara u idućih 20 godina. Ovo je zbog toga što se očekuje kako će kod „baby boomers“ generacije doći do problema potaknutih infekcijom hepatitisom C.

Virus utječe na više od 150 miliona osoba u svijetu a procjenjuje se da će tretman za ovaj virus na tržištu lijekova porasti na 23 milijarde dolara do 2018 godine. Trenutni tretman uključuje injekcije interferona i ima omjer izlječenja 70-75%.

Zahtjevi za lijekovima koji mogu izliječiti hepatitis C su u porastu a oralni lijek koji ima visoki postotak izlječenja i brzo djeluje bi bio toplo dočekan. Čini se kako velika biofarmaceutska kompanija Gilead Sciences zadržala poziciju na vrhu predstavljajući posljednju terapiju na tržištu lijekova – eksperimentalni lijek za hepatitis C, Sovaldi (sofosbuvir). 22studenog sofosbuvir je dobio pozitivno mišljenje za marketinšku autorizaciju od strane Europskog odbora ta medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHMP).

Mišljenje CHMP daje podršku odobrenju lijeka za Gilead da ponudi za HCV zajedno sa ostalim lijekovima. To će tada biti razmotreno od strane Europske komisije koja ima autoritet da odobri lijekove za tretman u svih 28 zemalja EU. Ova odluka je podržana podacima dobivenim u trećoj fazi studija kao što su NEUTRINO, FISSION, POSITRON i FUSION a u kojima je pokazano da je lijek vrlo efikasan za tretman.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)