Četiri facijalna znaka zdravlja jetre

Otkrijte četiri facijalna znaka uobičajeno poznati od strane praktičara Tradicionalne Kineske Medicine koja bi mogla najaviti probleme sa jetrom.

Za stoljeća star sistem liječenja, Tradicionalnu Kinesku Medicinu (TKM) je poznato da otkriva aspekte zdravlja neke osobe bez ijednog laboratorijskog testa. Puno osoba vjeruje kako iscjelitelj točno pogađa o zdravstvenim problemima nakon kratke konzultacije kao rezultat njegove mentalne sposobnosti. Ipak, znanje koje se koristi za opažajnu procjenu zdravlja nema ništa sa vidovnjaštvom. Za razliku od zapadnjačkih liječnika koji se primarno oslanjaju na slikovnu dijagnostiku, testove krvi i biopsije kod procjene zdravlja jetara, praktičari TKM gledaju na facijalno opažanje kao ključno sredstvo za procjenu jetara.

Vizualno dijagnosticiranje je iznenađujuće pouzdana praksa za otkrivanje snage ili slabosti neke osobe. Kao jedan od dijelova tijela koji pruža najviše uvida u sistem unutarnjih organa, lice može odati nekoliko tajni o zdravlju jetre neke osobe- Iako su potrebne godine školovanja u TKM kako bi se potpuno razumjela facijalno opažanje, ispod su navedeni kratki opisi za četiri facijalna znaka koji ukazuju na neravnotežu u jetri:  

  1. Između očiju – Područje između obrva je povezano sa stanjem jetre. Vertikalna linija između obrva može ukazivati na jetrene probleme koji variraju od zabrinutosti u vezi dijetalne prehrane do emocionalnih problema. Dokazima u vidu nabora u centru čela, prekomjerna masnoća u prehrani ili netolerancija na hranu može imati negativan učinak na jetru. Dodatno, jetra je organ koji je ishodište ljutnje i može biti oštećen od bijesa. Kao preteča probavi u jetri, duboka namrštena linija se može učestalo pronaći kod osoba koje ili potiskuju bijes ili se lako razljute.
  2. Očne jabučice – postoje tri pokazatelja moguće neravnoteže u jetri koji se očituju na očnim jabučicama. Prvi je bijeli krug koji graniči sa obojanim dijelom oka. Ovaj bijeli krug može biti znak nakupljenih masnoća uzrokovanih visokim kolesterolom. Visoki kolesterol je jedan od vodećih rizika kod razvitka oboljenja masne jetre. Drugi je pojavljivanje crvenog na bijelom dijelu očiju (sklera). Ako nije povezana sa faktorima okoline, hladnoćom ili prehladom, zacrvenjena sklera može biti pokazatelj visokog krvnog pritiska – stanja koje može biti prouzročeno uznapredovanim jetrenim oboljenjem. Treće je žuta boka sklera. Žute oči su pokazatelji žutice – prekomjernog bilirubina u krvi. Zbog toga što je jetra odgovorna za uklanjanje bilirubina iz krvi, nakupljanje bilirubina često ukazuje na probleme u funkcioniranju jetara.
  3. Pukotine oko usta – dehidracija, manjak željeza ili faktori okoline mogu prethoditi suhim, bolnim pukotinama sa strane usta. Ipak, ove pukotine mogu također nastati kao posljedica dijabetesa. Visoki nivo glukoze koji je karakterističan za dijabetes potiče rast kandida, infekcije slične kvascu koja napada tanku dermu u rubovima usta. Osobe sa dijabetesom imaju povećani rizik od nealkoholnog oboljenja masne jetre – stanja koje zahvaća oko četvrtinu odraslih Amerikanaca.
  4. Anomalije na lijevom obrazu – Kod TKM, lijevi obraz se podudara sa organom jetre. Zbog toga, ispucale kapilare i crvenilo, posebno blizu nosa ukazuju na upalu ili začepljenje jetre uslijed toksina – znakovi da jetra treba medicinsku pomoć.

Većina ljudi ne shvaća kako njihovo lice pruža informacije o tome što se događa ispod površine. Dok je TKM svladala umjetnost i znanost čitanja jezika tijela tijekom njezinih pet tisuća godina prakse, potreban je opširan trening kako bi se prevele ove nijanse. Ipak, obraćanje pažnje na njih i otkrivanje suptilnih promjena u nečijem izgledu može pomoći osobama da primijete kada dođe do neravnoteže. Svjesnost o ova četiri facijalna znaka koja ukazuju na neravnotežu u jetri može pomoći u obraćanju pažnje na jetru prije nego li što se to pretvori u nešto puno ozbiljnije.

Reference:

http://health.yahoo.net/experts/drmao/what-your-face-reveals-about-your-health/, What Your Face Reveals About Your Health, Dr. Maoshing Ni, Retrieved February 25, 2011, Yahoo! Inc., 2011.

http://www.care2.com/greenliving/read-your-face-know-your-health-condition.html?page=4, What Your Face Says About Your Health, Delia Quigley, Retrieved February 25, 2010, care2.com, Inc., 2011.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-475174/Is-illness-staring-face-Symptoms-spot-mirror.html, Is illness staring you in the face? Symptoms you can spot in the mirror, Angela Epstein, Retrieved February 25, 2011, Associated Newspapers, Ltd., 2011.

http://yourbeautyspot.ninemsn.com.au/bodycare/392337/what-your-face-says-about-your-health, What Your Face Says About Your Health, Retrieved February 25, 2011, ninemsn Pty Ltd, 2011.





LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)