Eltrombopag za trombocitopeniju kod pacijenata s hepatitis C uzrokovanom cirozom

GlaxoSmithKlineEltrombopag je novi, oralno aktivni thrombopoietin-receptor agonist koji stimulira proces zgrušavanja krvi. Razmatrana je mogućnost povećanja broja trombocita i olakšanje liječenja hepatitis C infekcije (HCV) kod pacijenata s trombocitopenijom povezanom s cirozom prouzročenom HCV infekcijom.

Metoda je primijenjena na 74 pacijenta s cirozom povezanom s HCV i brojem trombocita od 20,000 do manje od 70,000 po kubičnom milimetru kojima je nasumično davan eltrombopag (30, 50, or 75 mg dnevno) ili placebo u periodu od 4 tjedna. Nakon toga je uključen peginterferon i ribavirin s kontinuitetom eltrombopaga ili placeba u slijedećih 12 tjedana.

Rezultati: na kraju četvrtog tjedna broj trombocita je narastao na 100,000 ili više po kubičnom milimetru ovisno o primijenjenoj dozi među pacijentima od kojih su dobiveni raspoloživi podaci: u 0 od 17 pacijenata koji su dobivali placebo, kod 9 od 12 pacijenata (75%) koji su dobivali 30 mg eltrombopaga, kod 15 od 19 pacijenata (79%) koji su dobivali 50 mg eltrombopaga i kod 20 od 21 pacijenata (95%) koji su dobivali 75 mg eltrombopag (P<0.001). Antivirusna terapija je inicirana kod 49 pacijenata (kod 4 od 18 pacijenata koji su dobivali placebo, 10 od 14 pacijenata koji su dobivali 30 mg eltrombopag, 14 od 19 pacijenata koji su dobivali 50 mg eltrombopaga i 21 od 23 pacijenata koji su dobivali 75 mg eltrombopag) uz daljnji nastavak primjene eltrombopaga ili placeba. Nakon 12 tjedana antivirusne terapije s istovremenim primanjem eltrombopaga ili placeba je završena s 36% pacijenata koji su dobivali 30 mg, 53% su dobivali 50 mg i 65% pacijenata koji su dobivali 70 mg eltrombopag i 6% pacijenata u grupi koja je dobivala placebo. Najčešća nuspojava za vrijeme početnih 4 tjedana je bila glavobolja; prema tome, to su bile očekivane nuspojave terapije bazirane na interferonu.

Zaključak: Terapija eltrombopagom povećava broj trombocita kod pacijenata s trombocitopenijom povezanom sa HCV prouzročenom cirozom, uslijed toga se odobrava početak antivirusne terapije.

Trombocitopenija je česta komplikacija kronične bolesti jetre i smatra se indikatorom napredovanja bolesti. Nizak broj trombocita je uzrokovan dijelom efektom portalne hipertenzije i povećanjem slezene, smanjenjem proizvodnje thrombopoietina (hormona koji regulira proizvodnju trombocita) i virusno prouzročeno smanjenje koštane srži.

Pacijenti s kroničnim jetrenom bolesti povezanom s infekcijom hepatitis C virusa (HCV) koji imaju trombocitopeniju (<75,000 trombocita po kubičnom milimetru), do sada su bili rutinski isključivani iz kliničkih pokusa interferona i ribavirina, a samo nekoliko objavljenih izvješća je opisivalo liječenje kronične HCV infekcije kod pacijenata s brojem trombocita manjim od 50,000 po kubičnom milimetru. Iako smanjeni broj trombocita nije apsolutna kontraindikacija za liječenje pegiliranim interferonom (peginterferon) i ribavirinom, upute proizvođača preporučuju oprez kod tretmana pacijenata s klinički značajnom trombocitopenijom. Nadalje, ako se trombocitopenija razvije za vrijeme antivirusne terapije , mora se smanjiti doza peginterferona ili čak prekinuti terapija. Trenutno ne postoji odobrena terapija za liječenje trombocitopenije kod pacijenata s HCV infekcijom.


Izvor natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)