EIU izvještava o maloj svjesnosti o hepatitisu C

HCVIzvještaj Economist Intelligence Unit upozorava kako je hepatitis C postao „tiha pandemija“ koja svake godine ubije 350,000 ljudi.

Izvještaj koji je financirao Janssen jedinica kompanije Johnson & Johnson govori o „hitnoj potrebi u zemljama širom svijeta za razvojem strategije za borbu sa sve većim socijalnim i ekonomskim problemima povezanim sa HCV“. Iako je ukupan broj inficiranih osoba nepoznat zbog manjka raspoloživih podataka, Svjetska Zdravstvena Organizacija procjenjuje kako u svijetu 150 miliona osoba trenutno živi sa krvno prenosivim oboljenjima a skoro kod dvije trećine njih će doći do razvoja kroničnog oboljenja jetara.

Jedan od petoro će razviti cirozu a HCV je jedan od vodećih uzročnika transplantacije jetara u svijetu – u SAD se procjenjuje kako je ovo oboljenje odgovorno za više smrtnih slučajeva nego li HIV. Izvještaj navodi kako se ono smatra spriječivim a sa novim tretmanima većina oboljelih može se potpuno izliječiti ali samo 10% pacijenata se trenutno liječi. Te kako „postoji veliki nerazmjer u liječenju u raznim zemljama.“

EIU tim je pozvao na „efikasno praćenje oboljenja kako bi se stvorila točna slika problema i osigurao razvoj efikasne politike. Naveli su kako premali broj zemalja (razvijenih ili nerazvijenih) „nedavno proveli epidemiološke studije koja je potrebna za stvaranje dobre politike kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.“ Kod 16 zemalja EU podaci „su ili slabi ili ih uopće nema“.

Autori izvještaja također pozivaju na veću svjesnost javnosti „kako bi se pomoglo otkloniti stigmu povezanu sa oboljenjem“. Autori citiraju anketu koju je provela ELPA a koja je otkrila kako je samo 20% dijagnosticiranih čulo za hepatitis B ili C prije nego li što im je rečeno da ga imaju.

Komentirajući izvještaj Charles Gore, predsjednik World Hepatitis Alliance je izjavio da to pokazuje kako „usprkos značajnom teretu HCV, vlade nisu dovoljno ozbiljno shvatile opseg i učinak oboljenja.“ Nadodao je kako će „prava ljudska i ekonomska cijena HCV kontinuirano rasti ako se donositelji politike odmah ne suoče sa ovim hitnim javno zdravstvenim problemom.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)