Egipat odbacuje procjene o visokom broju oboljelih od hepatitisa C

Zaliha krviNova studija procjenjuje kako približno pola miliona osoba u Egiptu svake godine bude inficirano sa virusom hepatitisa C (HCV) – više nego li u ijednoj drugoj zemlji u svijetu – te da je svaka deseta osoba u Egiptu nosioc virusa hepatitisa C.

Razlog za visoku učestalost je visoki nivo infekcije u zalihama krvi u Egiptu, sugerira Laith Abu-Raddad, ko-autor ove studije. „U Egiptu se očekuje puno više infekcija zbog toga što je učestalost u zaleđu skoro 20 puta veća (nego li u ostalim zemljama),“ izjavio je Laith Abu-Raddad.

Ipak, nalazi studije su odbačeni od strane Ministarstva zdravstva.

Wahid Doss, direktor egipatskog nacionalnog komiteta za virusne hepatitise izjavio je kako su brojke objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences bile uveliko pretjerane.

„Prema našoj najnovijoj anketi, svake godine se pojavi samo približno 100 000 novih slučajeva hepatitisa C svake godine“, izjavio je za lokalne novine.

Abu-Raddad, docent javnog zdravstva pri Weill Cornell Medical College u Kataru izjavio je kako je predvidio reakciju vlade na zaključke studije.

„Uobičajeno je da kada su rezultati studije politički osjetljivi, studija se odbacuje“, izjavio je.

Ipak, Mohammed Ezz Al-Arab, šef onkološkog odjela pri institutu za nacionalnu hepatologiju i tropsku medicinu, izjavio je kako „ove (visoke) brojke bi možda mogle biti istinite prije deset godina“.

„Nakon vladinih napora kao što je pokretanje novih programa za kontrolu infekcija koji imaju za cilj davatelje zdravstvenih usluga i banke krvi u Egiptu, značajno su opale nove HCV infekcije,“ izjavio je Ezz Al- Arab.

Izjavio je kako je većina inficiranih osoba starije od 45 godina te da su mnogi od njih bili izloženi kontaminiranim intravenskim injekcijama za vrijeme kampanje anti-bliharzia tretmana 60-im godinama prošlog stoljeća, preko koje se širio HCV. „Kod starosne dobi ispod 15 godina ovaj omjer je vrlo nizak zbog visoke svjesnosti koja danas vlada i to zbog konstantnih kampanja.“

Alaa Ismail, šef istraživačkog odjeljenja pri medicinskom fakultetu u Ain Shams University, Kairo izjavio je kako je bilo više indikacija koje sugeriraju smanjenje HCV infekcija kao što je smanjenje broja prijavljeni slučajeva iz banaka krvi.

Ali je i nadodao kao je čak 100 000 još uvijek visoki broj,prouzročen nedostatkom  jednokratnih medicinskih tehnologija i loših higijenskih navika.

Egipatski službenici su priznali kako nisu provedene studije širom zemlje zbog toga što bi zahtijevale velike ljudske resurse.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)