Egipat – infekcija hepatitisa C je dostigla zabrinjavajuće brojke

EgipatVelika prijetnja od porasta hepatitisa C u Egiptu koji već sada ima najveći omjer u svijetu alarmira znanstvenike koji se boje potencijalne epidemije ovog krvlju prenosivog oboljenja koje bi se moglo proširiti na sve ostale Arapske zemlje.

Otkrića nedavne studije objavljena u National Academy of Sciences su pokazala kako se u egiptu svake godine pojavljuje više od 500000 novih HCV infekcija. Većina problema koji potječu iz visokog omjera infekcije nastaju kao propusti u slaboj zdravstvenoj zaštiti i nepostojanju medicinske higijene.

„Skoro sedam na svakih 1000 stanovnika Egipta dobije svake godine HCV infekciju. Ovo je najveći nivo prijenosa HCV koji je ikad zabilježen na nacionalnom nivou za oboljenje koje se prenosi preko ne sterilnih medicinskih instrumenata“, izjavio je dr. F. DeWolfe Miller, vodeći autor ove studije.

Rasprostranjenost hepatitisa C u Egiptu datira unazad sve do 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada su zdravstvene vlasti u delti Nila i gornjem Egiptu davali pacijentima injekcije sa tartar emeticom kako bi spriječili vodom prenošeno oboljenje poznato kao Bilharzia.

Danas puno njih krivi vladu zbog toga što ne zaustavlja širenje virusa širom zemlje koja broji 80 miliona stanovnika. Egipatski nacionalni odbor za virusni hepatitis navodi kako je 9.8% Egipćana inficirano sa HCV dok liječnici i istraživači tvrde kako se ta brojka kreće između 15-20%.

„Većina pacijenata s hepatitisom C dolazi iz Egipatskih ruralnih i siromašnih područja i oslanja se na program medicinskog osiguranja,“ izjavio je dr. Lotfi Wanees, stručnjak za hepatitis. „Cijena liječenja za svakog pacijenta sa hepatitisom C iznosi približno 12,250$ a vlada do sada nije uspjela osigurati ovu sumu za većinu pacijenata.“

Nadodao je kako „također postoji ugovor potpisan između Ministarstva zdravstva i medicinskih kompanija. Puno lijekova za hepatitis C proizvodi Egipatska farmaceutska industrija i nisu verificirani na zapadu te je dokazano da su neučinkoviti. Ali se još uvijek propisuju pacijentima a vlada plaća milijune za njihovu kupovinu.“

Prema dr. Wanessu, virus koji se proširio u društvu dolazi zajedno sa problemima vezanim za kulturom i pismenošću zbog toga što pacijenti koji nemaju osiguranje posežu za primitivnim medicinskim nadomjescima koji pogoršavaju njihovo stanje.

Komplikacije vezane za hepatitis C dovode do ciroze i zatajenja jetre. Puno osoba inficirano sa virusom nema simptoma i dijagnosticirani su tek onda kada nakon puno godina dođe do oštećenja jetre.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)