Dokazana je infektivnost hepatitis C virusa do šest tjedana na površini

HCVIstraživači sa Yale iz škole za javno zdravstvo su dokazali kako slučajni uzorak hepatitis C virusa (HCV) može ostati infektivan na površini do šest tjedana pri sobnoj temperaturi.

Otkrića pružaju biološku podršku epidemiološkim podacima kako se HCV infekcije koje su dobivene u bolnicama mogu dogoditi zbog kontakta sa objektima ili supstancama koje imaju sposobnost prenošenja infektivnih organizama kao što je HCV te kako ne higijenske površine mogu doprinijeti brzom širenju HCV među osobama koje si ubrizgavaju narkotike.

Profesor Robert Heimer te istraživači sa Yale School of Public Health Mawuena Binka i Amisha Patel su surađivali sa kolegama sa Yale School of Medicine predvođenim Elijah Paintsil, docentom pedijatrije i farmakologije na laboratorijskom eksperimentu koji je bio napravljen kako bi simulirao scenarij iz stvarnog života. Koautor Coauthor Brett D. Lindenbach, izvanredni profesor mikrobiološke patogeneze, kreirao je genetički napravljenu vrstu virusa koja je bila ključ za provođenje eksperimenta.

Znanstvenici su pripremili malu količinu virusa u ljudskoj plazmi i mjerili njenu trajnost pri različitim temperaturama. Otkrili su kako je HCV ostao infektivan do šest tjedana na temperaturi između 4-22 stupnja celzija. Na infektivnost je utjecala koncentracija virusa te vlažnost okruženja u kojem je bio pohranjen. Otkriveno je kako su komercijalno raspoloživi antiseptici bili efikasni kao dezinfekcijska sredstva ako su se koristila u preporučenim količinama ali ne ikada su bila razrijeđena. Studija je nedavno objavljena u Journal of Infectious Diseases.

„Naša otkrića jasno pokazuju kako je potrebna striktna kontrola infekcijske prakse i univerzalne mjere opreza u kliničkim uvjetima kako bi se izbjegao kontakt sa infektivnim agentima kao što je HCV koji može preživjeti na površinama,“ izjavio je Heimer. „Implikacije nadilaze rizik kliničkog okruženja za osobe koje upotrebljavaju igle izvan postavki kliničke njege. Nesigurna praksa kao što je dijeljenje igala među osobama koje ubrizgavaju narkotike ili nemarno rukovanje krvlju za vrijeme kućnih intervencija ili davanja intravenskih lijekova može dovesti do prijenosa HCV.“

Iako postoje prethodne studije o HCV infektivnosti i stabilnosti na površini, vjeruje se kako je istraživanje iz Yale prvo koje pažljivo simulira prirodne događaje koje vjerojatno mogu rezultirati prijenosom.

HCV predstavlja veliki javno zdravstveni teret u svijetu. On utječe na jetra te u 80% slučajeva dovodi do ožiljak na jetrima te ciroze ili karcinoma jetara. Više od 170 miliona osoba u svijetu je inficirano sa njime a ne postoji cjepivo. Opcije tretmana su ograničene efikasnošću, cijenom i nuspojavama.

Oboljenje se primarno prenosi preko parenteralnog izlaganja, izlaganja krvi ili tjelesnim teku??inama koje su kontaminirane sa HCV. Korisnici narkotika, prijenos sa majke na dijete, višestruki heteroseksualni partneri posebno u kontekstu HIV ko-infekcije, slučajne ozlijede iglama te transfuzija krvi ili krvnih proizvoda su među vodećim rizičnim faktorima.

Prijenos HCV u bolnicama se računa kao veći dio novih infekcija, posebno u zemljama u razvoju. Po nekim procjenama, ovaj način prijenosa čini do 20% od 50% novih infekcija. Većina ostalih dolazi od nesigurnih injekcija.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)