Dobar tjedan za osobe sa hepatitisom C

HCVOvo je bio neobično dobar tjedan za osobe sa hepatitisom C – čak i za one kod kojih trenutni tretman nije djelovao.

Ne samo jedan nego dva efikasna tretmana za hepatitis C su dobila jaku podršku od strane FDA savjetodavnog odbora. Oba lijeka – Merck-ov Victrelis (boceprevir) i Vertexov telaprevir (još nema tržišno ime) bi uskoro trebala dobiti odobrenje od strane FDA.

Trenutno samo pola osoba koje se podvrgnu tretmanu za hepatitis C se izliječi (definirano kao stalan virološki odgovor“ ili kada je virus hepatitisa C prenizak za detekciju). Omjer izlječenja je posebno nizak kod osoba inficiranih sa podvrstom koja je najučestalija u SAD. Zbog razloga koji nisu potpuno jasni, afroamerikanci također imaju nizak omjer izlječenja.

Približno 2/3 osoba se izliječi kada se novi lijekovi dodaju trenutnom tretmanu. Kombinacija sa telaprevirom traje 6 mjeseci – pola vremena trenutnog tretmana – dok tretman sa Victrelisom traje 8-12 mjeseci.

Kao što je uobičajeno u svijetu hepatitis C tretmana, postoje ozbiljni nedostaci kod oba lijeka. Najveći nedostatak se sastoji od toga da osobe koje ih uzimaju još uvijek moraju uzimati standardni tretman od alfa interferona i ribavirina. Uzimanje ovih lijekova je kao da imate teži oblik gripe koji traje mjesecima.

Nažalost, kombinacija standardnog tretmana sa bilo kojim od ovih lijekova se čak teže podnosi- Svaki lijek dodaje anemiju od kombinacije interferona/ribavirina. Približno 40% osoba koje uzimaju Victrelis ima anemiju i trebaju skup doze lijeka protiv anemije, eritropoietin.

Dva lijeka u biti djeluju na isti način. Oba su inhibitori proteaze što znači da napadaju enzime virusa hepatitis C (HCV) koji su neophodni da bi virus napravio svoje nove kopije. Oba lijeka smanjuju replikaciju skoro na nulu.

Ali, kada se koriste samostalno, HCV brzo postane otporan na svaki od ovih novih lijekova. Zbog toga se moraju davati u kombinacijama.

Dakle, koji je bolji, Victrelis ili telaprevir? Odbor FDA je bio oprezan i nije špekulirao – nemojte čekati usporedbu jednog i drugog. Obje kompanije planiraju velike marketinške kampanje. Financijski analitičari trenutno spekuliraju kako će Vertex ugrabiti veći marketinški udio.

U međuvremenu, osobe sa hepatitisom C se pitaju da li će vidjeti stvarno veliki napredak koji svi čekaju  kombinaciju lijekova koja djeluje skoro na svakoga i koja ne treba interferon ili ribavirin.

Takvi tretmani su još u razvoju. Neki stručnjaci predviđaju kako se mogu pojaviti za 2 ili 3 godine dok ostali kažu kako će proći desetljeće prije nego li što se konačno pojave. Trenutno je sigurno kako su telaprevir i Victrelis samo prvi u onome što se nadaju da će postati dugoročna opcija tretmana za osobe sa virusom hepatitis C.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)