Da li je genotip C od hepatitis B virusa povezan sa cirozom?

hepatitis B virusGenotipovi hepatitisa B su različito zemljopisno podijeljeni i pokazalo se kako imaju utjecaja na kliničko liječenje i prognoze. Ipak, povezanost između HBV genotipova i ciroze jetre ostaje upitna i do sada nije napravljena niti jedna studija koja bi istražila povezanost između HBV genotipova i subkliničkih ciroza kod populacije.

U istraživačkom članku objavljenom u „World Journal of Gastroenterology“ objavljen je osvrt na tu temu. Istraživački tim pod vodstvom prof. Cao odjela za epidemiologiju sa Second Military Medical University je izvršio veliku epidemiološku studiju sa 10167 stanovnika starosne dobi između 6 i 17 godine u istočnoj Kini.  Nakon što je isključio osobe ko-inficirane sa hepatitisom C ili D, pregledane su osobe koje su pozitivne na hepatitis B površinski antigen (HBsAg) kako bi se utvrdio HBV genotip, viremija, ALT, hepatitis B e antigen (HBeAg) i ultrazvučne promjene. Korišten je model logističke regresije kako bi se odredili nezavisni faktori povezani sa mogućom cirozom.

Od 634 HBsAg pozitivnih osoba kod kojih je određen HBV genotip, 89 je imalo moguću cirozu.  Moguća ciroza je pronađena jedino kod HBeAg negativnih osoba i bila je učestalija kod osoba sa genotipom C nego li kod onih sa genotipom B. Kod HBeAg negativnih osoba, visoka viremija je bila učestalije povezana sa visokim nivoom ALT, a visoki ALT je bio učestaliji kod osoba sa mogućom cirozom nego li kod onih bez nje. Masna jetra na ultrazvuku nije pronađena kod osoba sa mogućom cirozom. Pokazalo se kako su osobe sa HBV genotipom C, starosti ? 45 godina, muškog spola i visokim ALT nivoom izložene povećanom rizičnom faktoru od moguće ciroze.

Klinički značaj i važnost za javno zdravstvo HBV genotipova je različit kod te populacije. HBV genotipovi B i C su većinski endemski genotipovi u istočnoj Aziji. HBV genotip B je povezan sa akutnim hepatitisom i ima tendenciju samo-ograničavanja i kratkog života. Ipak, genotip C je povezan sa dugotrajnijim oštećenjima jetre kod HBeAg negativnih pojedinaca što bi mogao biti glavni razlog za cirozu jetre. Muške osobe sa HBV genotipom C starije od 45 godina bi se rutinski trebali podvrći pregledu za aktivni hepatitis i ranu cirozu. Rana intervencija kod HBV inficiranih pojedinaca sa visokim rizikom od ciroze može biti efikasna za smanjenje sveukupne smrtnosti od ciroze jetre.

HBV infekcija je značajan javno zdravstveni problem. Približno 2 milijarde ljudi širom svijeta je na neki način bilo izloženo HBV a više od 300 miliona je kronično inficirano sa HBV. Kronična HBV infekcija je najznačajniji rizični faktor ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma u HBV endemskim područjima.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)