Cjepivo za hepatitis B se preporuča za odrasle osobe sa dijabetesom

HBVU novim uputama nadzornog odbora za imunizacijsku praksu u SAD (ACIP), cijepljenje protiv hepatitisa B se preporuča za sve ne cijepljene odrasle osobe sa dijabetesom tip 1 i 2, starosti između 19-59 godina.

Cijepljenje se treba izvesti što je prije moguće čim se odraslim osobama iz ove skupine dijagnosticira dijabetes.

Necijepljene odrasle osobe sa dijabetesom koje su starije od 59 godina mogu primiti cjepivo prema procjenama njihovih liječnika, savjetuje ACIP.

Preporuke su izložene u glavnim crtama 23 prosinca u izdanju Morbidity and Mortality Weekly Report kojeg objavljuje CDC.

Prema informacijama na osnovi kojih je rađeno ovo izvješće, između 700,000 i 1.4 miliona osoba u SAD je inficirano sa hepatitisom B (HBV).

Autori izvješća su istaknuli kako kronična HBV infekcija jetre može dovesti do ozbiljnog oboljenja i smrti. Više od 15% odraslih osoba sa kroničnom HBV infekcijom razvije cirozu i rak jetre.

Članak navodi kako osobe sa dijabetesom imaju povećani rizik od HBV infekcije koja se može desiti preko izlaganja maloj, čak nevidljivoj količini krvi od inficirane osobe koja je ranije koristila dijeljenu medicinsku ili opremu za praćenje nivoa glukoze.

Hepatitis B virus može preživjeti van tijela te se lako prenosi. To znači da se prijenos virusa može desiti kod uređaja za vađenje krvi iz prstiju ili kada se uređaj za praćenje nivoa glukoze namijenjen za upotrebu jedne osobe koristi više osoba bez odgovarajućeg čišćenja ili dezinfekcije.

Prema priopćenju CDC, „u tijeku je inicijativa za poboljšanje obuke kontrole infekcije osoblja odgovornog za pružanje njege ili pomoći kod dijabetesa te za poboljšanje dizajniranja i označavanja uređaja koji se koriste za praćenje i liječenje dijabetesa.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)