Čak i najmanje predoziranje tylenolom (paracetamolom) može biti opasno po život

acetaminofenIstraživači iz University of Edinburgh i Scottish Liver Transplantation Unit su u British Journal of Clinical Pharmacology objavili kako acetaminofen (paracetamol, Tylenol) može biti opasan po život ako ga uzastopno uzimate neznatno više nego li što bi smjeli.

Autori su izjavili kako je važno da zdravstveni djelatnici postanu svjesni ove kliničke situacije zbog toga što je postupno predoziranje acetaminofenom potencijalno opasnije od jednog velikog predoziranja.

Postupno predoziranje se može dogoditi kada netko ima stalne bolove - svaki put osoba uzme malo više nego li što bi smjela.

Autor studije Dr Kenneth Simpson je izjavio:

„Nisu uzeti u obzir jednokratne, masivne doze predoziranja koje uzimaju osobe koje žele izvršiti samoubojstvo nego postupno oštećenje koje dolazi tokom vremena a efekti mogu biti fatalni.“

Test krvi može lako otkriti jednokratno veliko predoziranje. Problem sa postupnim predoziranjem je u tome što neće biti visokog nivoa acetaminofena u krvi. Ipak, postupno predoziranje pacijenta predstavlja značajan rizik za zatajenje jetre i fatalne komplikacije.

Dr Simpson i njegov tim su odlučili odrediti koliko opasno može biti postupno predoziranje te koliko je učestalo. Prikupili su podatke od 663 pacijenta koji su bili hospitalizirani pri Royal Infirmary of Edinburgh u periodu između 1992-2008 godine sa ozljedama uzrokovanim acetaminofenom.

161 pacijent je imao postupno predoziranje većinom kao rezultat pokušaja otklanjanja simptoma glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima i abdomenu – što Simpson navodi kao uobičajene bolove.

Dr. Simpson je izjavio:

„Po prijemu, pacijenti sa postupnim predoziranjem su imali veće šanse za probleme sa jetrom i mozgom, imali su potrebu za dijalizom ili pomoć kod disanja te su imali veći rizik od smrti nego li osobe koje su uzele jednu veliku prekomjernu dozu.“

Za osobe koje dođu u bolnicu više od 24 sata nakon predoziranja, problem je još gori – kod njih je rizik od moguće potrebe za transplantacijom jetre još veći.

Simpson je nadodao:

„Pacijenti koji su se postupno predozirali ili pacijenata koji su došli puno kasnije nakon predoziranja traba pomnije motriti te razmotriti za upotrebu paracetamol protulijeka,  N-acetil cisteina, neovisno o koncentraciji paracetamola u njihovoj krvi.“  

Zbog toga što test krvi vjerojatno neće alarmirati u slučaju postupnog predoziranja, liječnici trebaju pronaći načine brze procjene da li pacijent treba biti hospitaliziran ili ga treba poslati kući.

U sažetku u žurnalu, autori su napisali:

„Zakašnjelo pojavljivanje  simptoma i uzorak postupnog predoziranja su povezani su sa ozbiljnim ishodima koji slijede nakon predoziranja paracetamolom. Kod ovih pacijenata postoji povećani rizik od višestrukog zatajenja organa te treba razmotriti hitni transfer u specijalizirane centre za jetrena oboljenja.“

Tylenol je najpoznatija marka acetaminofena u SAD
Acetaminofen, poznat kao paracetamol je uobičajen lijek za bolove (analgetik) i antipiretik (smanjuje temperaturu) koji se prodaje bez recepta. Njegova molekularna formula je C8H9NO2.

On je u širokoj upotrebi za glavobolju te ostale bolove te se uobičajeno nalazi u lijekovima za gripu i prehladu. Paracetamol se može koristiti u kombinaciji sa opioidnim analgeticima za ozbiljnijim simptomima boli na primjer nakon operacije ili kao dio palijativne njege kod pacijenata sa uznapredovanim karcinomom.

Acetaminofenski analgetski učinci počinju djelovati približno 11 minuta nakon što se progutaju – njegovo poluvrijeme je od 1-4 sata.

Većina predoziranja sa paracetamolom događa u SAD, UK, Australiji i Novom Zelandu.

U Europi, Latinskoj Americi i ostalim zemljama, acetaminofen je poznat pod imenom paracetamol.

SAD – značajan omjer populasije u SAD neće razumjeti riječ „paracetamol“, svi će znati što je Tylenol a neki (posebno zdravstveni djelatnici) će razumjeti „acetaminofen“.




LINK
Prevedeno iz pismeno odobrenje od strane Medicalnewstoday

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)