BMS-790052/BMS-650032 kombinacija liječi hepatitis C bez interferona

EASLNa EASL 2011 istraživači su prijavili kako je većina prethodnih non-respondera (osoba koje nisu imale odgovor na terapiju) sa genotipom 1 je postigla stalan odgovor sa učetverostručenom kombinacijom koja sadrži 2 eksperimentalna lijeka i pegilirani interferon/ribavirin a skoro 40% je to postiglo koristeći samo 2 oralna lijeka - BMS-790052 i BMS-650032.

Na jednoj od najuzbudljivijih studija prezentiranih na European Association for the Study of the Liver konferenciji (EASL 2011) konferenciji u Berlinu, 2 nova oralna lijeka u kombinaciji sa standardnim lijekovima za hepatitis C su pokazala izuzetne rezultate kod osoba sa kroničnim hepatitisom C koji sisu imali odgovor na prethodni standardni tretman.

Čak impresivnije, 4 od 11 pacijenata liječeni samo sa 2 oralna lijeka su postigli stalan odgovor, nudeći dokaz kojem su se liječnici i osobe sa hepatitis C virusom (HCV) nadali već dugo vremena: lijek za hepatitis C bez toksičnog režima pegiliranog interferona/ribavirina.

Za informaciju, samo 40% osoba a teško lječivim HCV genotipom 1 je postiglo stalan virološki odgovor (SV ili izlječenje) nakon 48 tjedana samostalne terapije pegiliranim interferonom/ribavirinom. Oni koji nemaju odgovor na prvu standardnu terapiju (non-responderi) uobičajeno nemaju dobre rezultate kada se ponovo liječe sa istim lijekovima. Najmanji omjer izlječenja je viđen kod osoba koje u prethodnim tretmanima nisu imale nikakav odgovor, onima koji nisu postigli supresiju HCV RNA od najmanje 2log IU/mL nakon 12 tjedana terapije.

Trenutni razvoj novih direktno-djelujućih antivirusnih lijekova pokazuje veliko obećanje za cijelu populaciju sa HCV. Do sada je većina ovih lijekova bila dodana pegiliranom interferonu/ribavirinu ali se neki sada testiraju za sve oralne kombinacije omogućujući ljudima sa HCV izbjegavanje nuspojava interferona i ribavirina.

Na studiji predstavljenoj u Berlinu, Anna Lok i kolege su promatrali 2 od ovih direktno-djelujućih lijekova te se smatra kako su sinergični: BMS-790052, prvi u klasi NS5A kompleksnih inhibitora replikacije i BMS-650032, HCV inhibitor proteaze.

Pokus u fazi 2a koji je uključivao 21 genotip 1 null respondera i imao za usporedbu 2 dijela, jedna je koristila samo 60mg jednom dnevno BMS-790052 plus 600 mg dva puta dnevno BMS-650032 (grupa A) a druga je koristila 2 nova lijeka u kombinaciji sa 180 mgc/tjedno pegiliranog interferona alfa-2a (Pegasys) i 1000-1200 mg/dnevno ribavirin prilagođen težini (grpa B), svi kroz 24 tjedna.

Približno 80% sudionika u grupi A i 40% u grupi B su bili muškarci. Većina su bili bijelci a srednja starost je bila oko 55 godina. Približno 90% je imalo nepovoljan CT ili TT IL28B genetski uzorak koji predviđa slab odgovor na interferon.

Rezultati su bili izvanredni posebno u grupi koja je koristila 2 nova lijeka bez standardne terapije. U grupi A, 4 od 11 sudionika (36%) je postiglo SVR u 12 i 24 tjednu. Kao rezultat, podaci pokazuju kako se HCV infekcija može izliječiti bez interferona i ribavirina.

U grupi koja je nasumično primala učestvorostručenu terapiju, 10 od 10 tj. 100% je postiglo SVR u 12 tjedana, a 9 od 10 (90%) je to postiglo u 24 tjedna – visoki omjer izlječenja kod teško lječive populacije. Osoba koja je imala SVR u 12 ali ne i u 24 tjednu je ipak imala HCV RNA ispod granice detekcije kada je testirana 35 dana kasnije.

Otpornost na BMS-790052 i BMS-650032 je bila primijećena kod 6 osoba koje su imale HCV virološki proboj. Najnepovoljnije nuspojave uključujući umor, neutropeniju i povećani ALT su bile umjerene a nije bilo ozbiljnih nuspojava ili prekida terapije zbog nuspojava u svim grupama.

Uzevši sve u obzir, rezultati pokazuju kako su BMS-790052 i BMS-650032 snažni novi lijekovi koji bi mogli promijeniti tijek liječenja HCV u bliskoj budućnosti.

Druga predstavljena studija na konferenciji je pokazala kako je BMS-790052 plus pegilirani interferon/ribavirin bio visoko efikasan kod osoba sa HCV genotipom 1 koji su se po prvi put liječili.




Reference:

A Lok, D Gardiner, E Lawitz, et al. Quadruple Therapy with BMS-790052, BMS-650032 and PEG-IFN/RBV for 24 Weeks; Results in 100% SVR12 in HCV Genotype 1 Null Responders. 46th Annual Meeting of the European Association for the Study of the Liver (EASL 2011). Berlin. March 30-April 3. Abstract 418.

Other Source
EASL. Quadruple Therapy Shows 100% Sustained Virological Response (SVR) for HCV Patients Previously Unresponsive to Treatment. Press release. April 2, 2011.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)