Anti-fibrotični učinci zelenog čaja

Zeleni čajNekoliko studija je pokazalo kako lipidna peroksidacija stimulira proizvodnju kolagena u fibroblastu i hepatičnim zvjezdastim stanicama i igra važnu ulogu u razvitku fibroze jetre. U brojnim studijama je prijavljen zaštitni učinak zelenog čaja u zaštiti jetre od karbon tetraklorida, kolestaza i fibroze inducirane alkoholom. Ipak, zaštitni učinak zelenog čaja kod dimetilnitrosaminskih modela nije proučavan.

Istraživački članak objavljen u World Journal of Gastroenterology se obraća ovom problemu. Istraživački tim predvođen prof. Hong-Yon Cho sa Korejskog Univerziteta istraživala je zaštitni učinak ekstrakta zelenog čaja na hepatičnu fibrozu kod štakora na hepatičnim zvjezdastim stanicama te kod štakora na dimetilnitrosaminskim modelima inducirane hepatične fibroze.

Rezultati su pokazali kako je primjena ekstrakta zelenog čaja spriječila razvoj hepatične fibroze kod štakora sa dimetilnitrosaminskim modelom inducirane fibroze. Rezultati su potvrđeni histologijom jetre i kvantitativnim mjerenjem sadržaja hidroksiprolina, markera nagomilavanja jetrenog kolagena. Prema tome, inhibicija proliferacije, smanjenje nagomilavanja kolagena i ekspresija  kolagena tipa 1 je bila primijećena kod aktiviranih hepatičnih zvjezdastih-T6 stanica nakon tretmana ekstraktom zelenog čaja. Ovi rezultati sugeriraju kako zeleni čaj smanjuje proliferaciju aktiviranih hepatičnih zvjezdastih stanica i regulira sadržaj kolagena i ekspresiju kolagena tip 1 te zbog toga umanjuje hepatičnu fibrozu.

Istraživači su izvukli zaključke kako zeleni čaj može zaštititi jetrene stanice i smanjiti taloženje kolagenih vlakana u jetri. Zeleni čaj daje sigurnu i efikasnu strategiju za poboljšanje hepatične fibroze.


Reference:
Kim HK, Yang TH, Cho HY. Antifibrotic effects of green tea on in vitro and in vivo models of liver fibrosis. World J Gastroenterol 2009; 15(41): 5200-5205 http://www.wjgnet.com/1007-9327/15/5200.asp

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)