Analgetici koji se prodaju bez recepta i jetra

tableteOsobe sa jetrenim oboljenjem moraju biti svjesne kako tri najčešća sredstva za ublažavanje bolova mogu biti opasna za ugrožena jetra čak i u razumnim dozama.


Napomena uredništva:
Slijedeće informacije služe samo za edukacijsku svrhu i ne služe kao zamjena ili nadomjestak medicinskom savjetu.


Bez obzira da li je riječ o gripi, glavobolji, menstrualnoj boli, bolu u mišićima ili bilo kojoj drugoj nelagodi, skoro svatko je u nekom trenutku potražio sredstvo za smanjenje bolova. Proizvodi koji se za ovu svrhu prodaju bez recepta uobičajeno spadaju u jednu od tri kategorije: acetaminofen, ibuprofen ili aspirin. Na žalost za osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem, sva ova tri lijeka mogu biti štetna za jetra. Zbog toga što različiti liječnici favoriziraju različite analgetike, može biti vrlo zbunjujuće za osobe koje su zabrinute za zdravlje jetara kako prepoznati koji je njegov ili njezin najbolji izbor. Preferirani analgetik i doza variraju u zavisnosti od svake osobe ali razumijevanje zbog čega svaki od ovih lijekova može biti opasan, može pomoći u donošenju pravilnih odluka.

Kao opće pravilo, što neka osoba ima teže oboljenje jetara, to je potrebniji veći oprez pri razmatranju lijekova za uklanjanje bolova. Slično kao što se i hrana koju konzumiramo te napitci koje pijemo moraju procesuirati u jetrima, također se mora i većina lijekova. Prepoznavajući da lijekovi nadodaju određeni stupanj opterećenja na jetra, lako je vidjeti zbog čega ozbiljno oštećena jetra teže metabolizira lijekove. Dodatno, stanja koja često dolaze kao rezultat oštećenja jetara čine određene lijekove posebno štetnima.

Povremena, ograničena upotreba dole navedenih analgetika koji se prodaju bez recepta može biti sigurna za osobe sa kroničnim oboljenjem jetara. Ipak, zbog toga što vjerojatno svaka osoba ima različiti stupanj oštećenja jetara, svaka se osoba mora konzultirati sa svojim liječnikom kod odabira lijeka koji ima najmanje šanse za nepovoljni utjecaj na njegova ili njezina jetra.

Acetaminofen

U SAD poznat pod nazivom Tylenol a u Europi kao Paracetamol, Acetaminofen je uobičajeni, blagi do umjereni analgetik.  2005 godine je objavljeno u žurnalu Hepatology da su istraživači u SAD otkrili kako je tijekom perioda od šest godina više od 40% akutnih zatajenja jetara prouzročeno predoziranjem Acetoaminofenom. Visoke doze Acetoaminofena mogu prouzročiti oštećenje jetara čak i kod zdravih jetara pa shodno tome osobe sa manje funkcionalnih jetrenih stanica imaju veći rizik o oštećenja. U ograničenim dozama, liječnik će općenito sugerirati samo Acetoaminifen za osobe čiji je hepatični metabolizam potpuno funkcionalan.

Nažalost, predoziranje Acetaminofenom je puno lakše nego li što bi trebalo biti zbog toga što je to sastojak koji se može pronaći u puno lijekova za ublažavanje bolova. Acetaminofen se također nalazi u nekoliko opojnih analgetika kao što su Tylenol sa kodeinom, Oxycodone, Vicodin, Lortab i Percocet. Skraćenim nazivom APAP na etiketama, Acetaminofen se također nalazi u Anacin 3, Nyquil i tisućama ostalih lijekova koji se koriste za liječenje glavobolja, temperature i grlobolje. Ako liječnik odobri uzimanje acetaminofena, nemojte istovremeno uzimati više lijekova koji sadrže acetaminofen. Osobama sa jetrenim oboljenjem se često savjetuje da ograniče dnevni unos acetaminofena na 2000 mg dnevno ili čak i manje u slučaju prisutnosti ozbiljnog jetrenog oboljenja.

Ibuprofen

Kao ne-steroidni anti-upalni lijek (NSAID), ibuprofen smanjuje visoku tjelesnu temperaturu, djeluje anti-upalno i inhibira normalnu funkciju trombocita. Raspoloživ u proizvodima kao što su Motrin, Advil, Nuprin, ibuprofen je analgetik izbora za milione ljudi. Ipak, NSAID lijekovi su poznati da uzrokuju gastrointestinalne smetnje i krvarenje. Za osobe podložne hipertenziji (uobičajena komplikacija kod jetrenih oboljenja), rizik od gastrointestinalnog krvarenja se povećava sa NSAID lijekovima. Studije su pokazale da u određenim dozama ibuprofen može oštetiti jetra i povećati jetrene enzime kod osoba sa kroničnim oboljenjem jetara. Kao takav, ibuprofen se može upotrebljavati sa izuzetnim oprezom (i uvijek se mora uzimati sa hranom) u kasnijim stadijima jetrenog oboljenja.

Aspirin

Ponekad upotrebljavan kao prevencija kod kardiovaskularnog oboljenja, aspirin smanjuje temperaturu, uklanja bol, te djeluje anti-upalno i kao razrjeđivač krvi. Prodajući se pod trgovačkim imenima Bayer, Anacin i Excedrin, aspirin ograničava proces zgrušavanja krvi te produžava krvarenje. Kod kroničnog oboljenja jetara gdje je prirodno smanjena tjelesna proizvodnja faktora zgrušavanja, aspirin može pojačati rizik od krvarenja. Kada se uzima u visokim dozama (više od 2000 mg dnevno) aspirin može uzrokovati oštećenje jetara.

Osim acetaminofena, ibuprofena i aspirina, postoje i druge opcije za uklanjanje boli. Posebno kod osoba sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem, doktor može sugerirati propisivanje lijeka za uklanjanje boli koji se više izlučuje putem bubrega nego li putem jetara. Zbog toga što osobe sa jetrenim oboljenjem nemaju velike, potpuno sigurne opcije za farmaceutsko uklanjanje boli, razmotrite ne-medicinske tretmane za boli kao što je akupunktura, fizička terapija, terapija masažom, terapija toplinom, terapija hladnoćom, TENS (transkutana električna stimulacija živaca) i bio-fidbek.

Zaključak za osobe sa kroničnim oboljenjem jetara je da se konzultiraju sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo koje tablete za otklanjanja bolova – bez obzira kako bezopasna može izgledati. Zbog toga što je jetra cilj većine lijekova, bolesna jetra mora biti prioritet prije početka uzimanja bilo kojih tableta, posebno ako su one Tylenol, Advil ili Bayer.

Autorica
Nicole Cutler, L.Ac.

Reference:

http://patients.gi.org/topics/medications-and-the-liver/, Medications and the Liver, Jorge L. Herrera, MD, FACG, Retrieved February 26, 2012, American College of Gastroenterology, 2012.

http://www.everydayhealth.com/health-questions/abdominal-pain/what-can-i-take-for-pain-with-cirrhosis-of-the-liver-4th-stage, What can I take for pain with cirrhosis of the liver (4th stage)?, Sarah Lewis, PharmD, Retrieved February 26, 2012, Everyday Health, Inc., 2012.

http://www.everydayhealth.com/health-questions/pain-management/what-pain-reliever-is-safe-for-the-liver, What Pain Reliever is Safe for the Liver?, Patti Brown, PharmD, Retrieved February 26, 2012, Everyday Health, Inc., 2012.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/05/is_there_pain_r.html, Pain Relievers and Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 26, 2012, Hepatitis Central, 2012.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16317692, Acetaminophen-induced acute liver failure: results of a United States multicenter, prospective study, Larson AM, et al, Retrieved February 26, 2012, Hepatology, December 2005.

http://www.npr.org/blogs/health/2011/01/13/132903273/fda-clamps-down-on-acetaminophen-in-prescription-drugs, FDA Clamps Down On Acetaminophen In Prescription Drugs, Scott Hensley, Retrieved February 26, 2012, NPR, 2012.

http://www.physorg.com/news/2011-01-fda-lowering-pain-reliever-vicodin.html, FDA orders lower doses in prescription painkillers, Matthew Perrone, Retrieved February 26, 2012, The Associated Press, 2012.

http://www.washingtonpost.com/national/fda-moves-to-cut-strength-of-prescription-painkillers-citing-risk-of-liver-damage/2011/01/13/ABt45WR_story.html, FDA moves to Cut Strength of Prescription Painkillers – Citing Risk of Liver Damage, Rob Stein, Retrieved February 26, 2012, The Washington Post, 2012.








LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)