70 puta povećani rizik od hepatocelularnog karcinoma kod osoba kod kojih postoji obiteljska povijest i rizik vezan uz hepatitis B i C markere

Prema otkrićima objavljenim u svibanjskom izdanju žurnala Hepatology, otkriveno je kako je uz obiteljsku povijest karcinoma jetara, neovisno o hepatitisu, povećan rizik od razvoja hepatocelularnog karcinoma (HCC). Studija također pokazuje 70 puta povećani rizik od HCC kod osoba sa obiteljskom poviješću karcinomom jetara i markera za hepatitis B (HBV) i hepatitis C (HCV).

Karcinom jetara je rangiran šesti po učestalosti i treći po smrtnosti u svijetu. Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO) karcinom jetara je bio odgovoran za 700,00 smrtnih slučajeva u 2008 godini uzimajući HBV i HCV za 78% svih slučajeva HCC. Cjepivo ua HBV je raspoloživo od 1982 godine; ipak, prethodne studije su pokazale kako je većina slučajeva HCC u Istočnoj Aziji gdje je učestao HBV. Iako medicinski dokazi pokazuju kako je obiteljska povijest povezana sa rizikom od HCC, malo je poznata ova povezanost kod ne-Azijske populacije.

„Postoji velika učestalost karcinoma jetara u južnoj Italiji koja je vjerojatno rezultat veće učestalosti HCV u tom području,“ objašnjava profesor Carlo La Vecchia iz Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri i University of Milan u Italiji. „Naša studija je istraživala povezanost između obiteljske povijesti i karcinoma jetara kod populacije u zapadnom svijetu.

Studija je provedena od siječnja 1999 do srpnja 2002 godine a uključivala je 229 slučajeva HCC te 431 bolničke kontrolne grupe. HCC pacijenti su rangirani po starosti od 43 do 84 godine, dajući anketne informacije i uzorke krvi. Kontrolna grupa je uključila pacijente primljene u bolnicu zbog tanja koja nisu povezana sa tumorima. Provedena je i analiza podataka obiteljske povijesti i karcinoma jetara koja je dopunjavana do travnja 2012 godine.

Rezultati pokazuju kako je 75% slučajeva i 11% u kontrolnoj grupi pokazalo dokaz o HBV i HCV infekciji. Obiteljska povijest karcin0ma jetara je bila povezana sa rizikom od HCC nakon prilagodbe za kronični HBV i HCV. U usporedbi sa osobama bez obiteljske povijesti karcinoma jetara te bez kronične HBV i HCV istraživači su izvijestili o omjeru od 73 kod soba sa oba rizična faktora ukazujući na 70 puta povećani rizik od razvoja HCC.

„Naša otkrića potvrđuju kako pojedinci sa pozitivnom obiteljskom poviješću karcinoma jetara imaju tri puta veći rizik od razvoja HCC“, primijetio je profesor La Vecchia. „Praćenje osoba sa obiteljskom povijesti posebno onih sa hepatitis markerima bi moglo pomoći kod identifikacije HCC u ranom stadiju te teko potencijalno smanjiti smrtnost od HCC“



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)