SOTA SUMMIT 2010 - Konferencija o hepatitisu B & C u Europi

SOTA summit 2010U Briselu je 14. i 15. listopada 2010. godine u hotelu Marriott Renaissance održana Konferencija o hepatitisu B i hepatitisu C u organizaciji dvije nevladine organizacije EASL* i ELPA* u suradnji s ECDC* i VHPB* kao članovima Savjetodavnog tijela, a pod pokroviteljstvom Beligjske Vlade koja trenutno predsjedava Europskom Unijom. Doprinos i podršku Konferenciji dala je i WHA* kao i europske institucije: DG SANCO*, DG Research* i Alojz Peterle MEP*.
Među 161 prisutnim delegatom, vodećim europskim i svjetskim liječnicima, znanstvenicima i predstavnicima udruga pacijenata bila je i predsjednica naše udruge mr. sc. Tatjana Reić kao jedina predstavnica iz Hrvatske. Ciljanim raspravama, kroz analizu znanstvenih podataka i ostalih relevantnih informacija o hepatitisu B i C, konferencijom se željelo potaknuti europske donositelje odluka i druge dionike na osmišljavanje javnih politika i formuliranje učinkovite strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa. Iako je konferencija bila namijenjena zemljama članicama EU27, njeni zaključci i preporuke indirektno se odnose i na Hrvatsku kao državu kandidatkinju za članstvo u EU.
Ključna govornica na kraju prvog dana bila je dr. Nedret Emiroglu, direktorica Odjela za nezarazne bolesti i promociju zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije regije Europa, dok je završnu riječ na kraju Konferencije dao dr. Marc Springer, direktor ECDC.
Nadine Piorkowsky, predsjednica ELPA i supredsjedateljica Upravnog odbora Patrtnerstva i ove Konferencije izjavila je: „Našim pozivom na akciju, očekujemo da će EU institucije razviti konkretne prijedloge; za početak bi bilo odlično imati Preporuku Vijeća za screening rizičnih skupina na virusni hepatitis B i C. Potrebno je što prije krenuti s rješavanjem ovog javnozdravstvenog prioriteta. Naš rad je tek započeo i čeka nas dug put no sad, kad smo se obvezali za put prema naprijed, sigurni smo da neće izostati toliko željeni rezultati.“
Zadnje istraživanje, koje je proveo Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti, uključuje i izvješće sa zaključkom da je za donošenje budućih politika o sekundarnoj prevenciji hepatitisa B i hepatitisa C u EU ali i njenom susjedstvu, nužan bolji nadzor i monitoring aktivnosti, daljnja istraživanja i realne studije o troškovima, koji će zajedno predstavljati informacijsku osnovu za donošenje istih.
Međunarodna organizacija za migracije prikazala je dokaze o prednostima preventivnih programa koji se trebaju implementirati kako bi se dohvatilo pripadnike rizičnih populacija. Obzirom na sve veće migracije stanovništva u zemlje EU, koje dolazi iz i izvan Europe, nužno je početi s primjenom bolje koordinacije i pokrivenosti cijepljenja protiv hepatitisa B i edukacije, nadzora i screening programa s ciljem stavljanja pod nadzor virusnih hepatitisa.
Gospodin Alojz Peterle, zastupnik EU Parlamenta pozvao je ECDC i sve donositelje odluka u EU da budu hrabri i donesu prijedlog Preporuke koja bi odaslala snažnu poruku nacionalnim Vladama.



Popis sudionika pogledajte ovdje, a više informacija  na http://www.hepsummit2010.org.

*
EASL European Association for the Study of the Liver
ELPA European Liver Patients' Association
ECDC European Centre for Disease Prevention and Control
(Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti)
VHPB Viral Hepatitis Prevention Board
(Odbor za prevenciju virusnih hepatitisa)
WHA World Hepatitis Aliance
(Svjetski Hepatitis Savez)
DG SANCO European Commission's Directorate - General for Health and Consumer Protection
(Opća uprava Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača)
DG Research European Commission's Directorate - General for research
(Opća uprava Europske komisije za istraživanje, inovacije i znanost)
MEP Member of European Parliament (Zastupnik u Europskom Parlamentu)


{morfeo 27}

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)