HEPATOS: VISOKI SVJETSKI STANDARDI LIJEČENJA HEPATITISA C OD SADA I U HRVATSKOJ

 Press konferencija Pegilirani interferon i u Hrvatskoj

Učinkoviti lijek protiv hepatitisa C pegilirani interferon dostupan svim oboljelima u Hrvatskoj
Uspješan završetak informativne kampanje i besplatnog testiranja u organizaciji HEPATOS-a
Hrvatska Vlada za liječenje pegiliranim interferonom oboljelih od hepatitisa C u 2007. godini izdvojit će dodatnih 30 milijuna kuna.

Press konferencija Pegilirani interferon i u HrvatskojPress konferencija Pegilirani interferon i u Hrvatskoj

Ministar zdravstva i socijalne skrbi doc.dr.sci. Neven Ljubičić i predsjednica Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa - Hepatos mr.sc. Tatjana Reić danas su u Hrvatskom novinarskom društvu predstavili odluku HZZO-a o izmjeni smjernica za liječenje oboljelih od hepatitisa C, izglasanu u četvrtak, 14. ožujka 2007. od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Izmjenom smjernica će pegilirani, odnosno kemijski modificirani, interferon već krajem ožujka 2007. godine biti dostupan svim oboljelima od hepatitisa C, bez obzira na podvrste, odnosno genotipove. Ovom odlukom, koja je rezultat uspješno provedenih informativnih kampanja udruge Hepatos i drugih hrvatskih udruga, Republika Hrvatska pridružila se svjetskoj praksi u liječenju oboljelih od hepatitisa.
Do sada su svi genotipovi imali mogućnost liječenja s antivirusnim lijekom ribavirinom, međutim samo su genotip 1 i 4 imali mogućnost najučinkovitije terapije s pegiliranim interferonom. Genotip 2 i 3 liječeni su s manje učinkovitom terapijom tzv. s konvencionalnim interferonom u kombinaciji s ribavirinom te im je mogućnost izlječenja bila oko 50%. Uvođenjem pegiliranog interferona za sve oboljele, šanse za izlječenje povećavaju se na 80 do 100 %.

Press konferencija Pegilirani interferon i u HrvatskojPress konferencija Pegilirani interferon i u Hrvatskoj

Ministar Ljubičić rekao je: "Ova suvremena terapija pegiliranim interferonom veliki je iskorak za hrvatsko zdravstvo.Vijeće HZZO-a prihvatilo je pegilirani interferon koji pokriva liječenje za sve genotipove. Ovom odlukom svim oboljelima od hepatitisa u RH omogućena je ista šansa za izlječenjem. Hrvatska Vlada će u 2007. godini odvojiti 30 milijuna kuna za liječenje oboljelih pegiliranim interferonom, što znači da će se skratiti liste čekanja i rasteretiti bolnički proračuni. Naime, do sada se taj lijek financirao iz bolničkih proračuna i prema tome su oboljeli mogli ostvariti pravo na liječenje samo u onom gradu u kojem imaju prijavljeno mjesto prebivališta, što je uzrokovalo stvaranje lista čekanja za ostvarivanje prava na liječenje interferonom, prije svega u manjim gradovima. Donošenjem ove Odluke o stavljanju pegiliranog interferona na Listu posebno skupih lijekova, rasteretit će se bolnički proračuni, a oboljeli se mogu liječiti u bilo kojoj bolnici, neovisno o svom prebivalištu".

Predsjednica Hrvatske udruge Hepatos, mr.sc. Tatjana Reić, posebno se zahvalila Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na otvaranju prema nevladinim organizacijama, prije svega udrugama pacijenata te ministru Ljubičiću na prihvaćanju njihove inicijative kojom je omogućeno najefikasnije liječenje svim oboljelima od hepatitisa C. Naglasila je da je trenutačno 280-300 bolesnika na terapiji liječenja pegiliranim interferonom.

Press konferencija Pegilirani interferon i u HrvatskojPress konferencija Pegilirani interferon i u Hrvatskoj

Mr.sc. Reić također se osvrnula i na podatke iz prošlogodišnje informativne kampanje udruge HEPATOS i pri tome je posebno zahvalila gradu Zagrebu koji je pomogao u njenoj realizaciji: "U Hrvatskoj je 63 000 oboljelih od hepatitisa C, što je 1,3% populacije. Za vrijeme prošlogodišnje informativne kampanje testirano je oko 1500 ljudi, od čega je njih 26 zaraženo hepatitisom. Zahvalila bih gradu Zagrebu što nam je omogućio provođenje te kampanje  u ime Hepatosa, ali i u ime  oboljelih kojima će pravovremeno otkrivanje bolesti pružiti veliku šansu za izlječenje."
Misija Hrvatske udruge Hepatos jest aktivno promoviranje znanja o prevenciji i liječenju virusnog hepatitisa. Osnovni je cilj mobilizirati one koji donose odluke da potaknu rizične skupine na testiranje i dijagnosticiranje, jer samo rano otkrivanje bolesti povećava šanse za uspješan oporavak. Hrvatska udruga Hepatos pokrenula je i Hepatos telefon 0800 400 405 - besplatni INFO telefon na kojem svi građani mogu dobiti savjete i odgovore vezane za liječenje ili prevenciju od hepatitisa. Na pozive odgovaraju stručnjaci i aktivisti udruge.
Udruga Hepatos, jedina je hrvatska udruga članica  Europskog udruženja udruga pacijenata s bolestima jetre (ELPA). U sklopu Akcijskog plana ELPA, Hepatos zagovara donošenje Europske deklaracije o hepatitisu C, čije se izglasavanje očekuje u travnju ove godine.
Rano dijagnosticiranje najbolja je i najefikasnija mjera za liječenje i prevenciju širenja virusnog hepatitisa i zbog toga je naša trajna poruka: TESTIRAJTE SE!

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)