"SKUPO" LIJEČENJE ????

HZZOTekstom koji slijedi Udruga Hepatos nema nikakvu intenciju proklamiranja ni jednog od dva lijeka registriranih u RH. Stojimo na stanovištu da liječniku specijalisti koji liječi bolesnike s HCV-om treba biti prepušteno pravo da, u okviru liste lijekova HZZO-a, odabere po svome sudu, baziranom na iskustvu i saznanjima, najbolju terapiju za svoga pacijenta.

Potaknuti pitanjima novinara i navodnim tvrdnjama nekih djelatnika HZZO-a da se za liječenje kroničnog hepatitisa C propisuje previše lijek Pegasys proizvođača Roche, dok postoji jeftiniji lijek PegIntron proizvođača Schering-Plough potrudili smo se vidjeti o čemu se radi. Slobodni smo, kao Udruga pacijenta kojoj je cilj isključivo interes oboljelih od hepatitisa, javno iznijeti točne i nedvosmislene informacije.

Lijekovi nisu identični, različita im je farmakokinetika, podnošljivost kao i suradljivost pacijenta. U pogledu kvalitete liječenja, iako se često rade stručne analize i studije, zasada nema sasvim čvrstih pokazatelja koji bi donijeli veću prevagu na stranu bilo kojeg od njih.

No, vrlo je netočno potencirati cijenu PegIntron-a kao razlog zbog kojeg bi taj lijek morao imati prednost u odnosu na Pegasys ili u najmanju ruku tražiti od stručnjaka da se lijekovi propisuju u omjeru 50%.

PegasysPegintronPegasys se dozira 1 put tjedno u dozi od 180 mcg, a PegIntron zavisno o tjelesnoj masi oboljelog (1,5 mcg / kg tjelesne težine) isto tako 1 put tjedno. PegIntron jest jeftiniji, no samo za oboljele do 67 kg težine. Za sve skupine težih pacijenata jeftiniji je Pegasys. (tablica 1 ).
Napominjemo da je tablica izrađena strogo prema uputama lijekova koje skenirane prilažemo (Pegasys, Pegintron) iako nam je poznato da se u praksi rabi i niža doza po kg tj. težine od one navedene u uputi tj. 1,5 mcg. Nameće se pitanje hipodoziraju li se neki pacijenti?

Jednostavno rečeno:

  prema uputi lijeka uobičajeno u praksi
PegIntron je jeftiniji 5,5 % za pacijente do 67 kg 75 kg
Pegasys je jeftiniji 11,5 % za pacijente 67-80 kg 76-85 kg
Pegasys je jeftiniji 30 % za pacijente teže od 80 kg 85 kg

Činjenica jest da je PegIntron znatno jeftiniji za pacijente s niskom tjelesnom masom (do 40 kg) no takvi pacijenti uglavnom su djeca koja rijetko započinju liječenje u adolescentskoj dobi.

Statistički podaci pokazuju da skupina koja ima ispod 70 kg težine čini oko 30% ukupnog broja odraslih hrvatskih građana starijih od 18 godina, a isto toliko ih je i težih od 85 kg. (tablica u prilogu). Matematika vezana za uštede u ovom je slučaju vrlo jednostavna, i ne govori u prilog tvrdnjama koje stižu iz krugova HZZO-a.

Za primjer smo uzeli 100 oboljelih tjelesne mase 72 kg, genotip 1 i usporedili cijenu terapije s jednim i drugim lijekom sukladno uputama o primjeni lijeka. Ako ih se liječi s Pegasys-om utrošilo bi se ukupno 7.041.696, a PegIntron-om 7.956.816 HRK. Razlika od 915.120 HRK dostatna je liječenje još 13 pacijenata. Jednostavnom računicom dobili smo rezultat: za isti iznos novaca Pegasys-om će se liječiti 113, a PegIntron-om 100 pacijenata.

Uzimajući u obzir izneseno, inzistiranje na ujednačavanju omjera primjene dva lijeka od strane HZZO-a čini nam se u najmanju ruku čudno, jer mjesto proklamiranih mjera štednje, zapravo predstavlja znatno povećavanje troškova za liječenje oboljelih. Očito ne postoji argumentacija ni kvalitete, ni štednje, pa onda ne možemo a ne zapitati se što je zapravo motiv za nametanje proizvoda tvrtke Schering-Plough.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)