PEGILIRANI INTERFERON NA LISTI POSEBNO SKUPIH LIJEKOVA

PEGILIRANI INTERFERON NA LISTI POSEBNO SKUPIH LIJEKOVA, ALI SE JOŠ ČEKA ODLUKA KAD ĆE "ZLATNI STANDARD" BITI ODOBREN SVIM OBOLJELIMA OD HEPATITISA  C

Ministar zdravstva doc. dr. sc. Neven Ljubičić 26.01.2007. službeno je najavio uvrštenje pegiliranog interferona u fond za posebno skupe lijekova u idućih mjesec dana što znači da bi se primjena mogla očekivati do kraja veljače 2007.
Time će doći do bitnih izmjena u financiranju liječenja oboljelih od kroničnog hepatitisa C i rasterećenja bolničkih fondova, a za oboljele od HCV (genotip 1 i 4) to će značiti brže "čišćenje" liste čekanja posebice u nekim županijama poput Splitsko-dalmatinske.
Mnogi su taj napis u Jutarnjem listu shvatili na način da napokon svi HCV pacijenti, bez obzira na genotip, imaju pravo na istu terapiju.

"Ono što se činilo moguće tek u 2008. godini moglo bi se uskoro ostvariti - svi genotipovi mogli bi se liječiti pegiliranim  interferonom na teret HZZO-a" šuška se među pacijentima ali i liječnicima.

Još uvijek se čeka odluka o tome da li će svi oboljeli od hepatitisa C imati pravo na najučinkovitiju terapiju, odnosno kombinaciju pegiliranog interferona i ribavirina.
Konačnu odluku o ovoj hvale vrijednoj izmjeni smjernica u liječenju oboljelih od hepatitisa C u Hrvatskoj donijet će Upravno vijeće HZZO-a.

S pravom možemo istaknuti da su ovim promjenama doprinijele i višegodišnje aktivnosti zagovaranja i lobiranja udruge "Hepatos" te 14 službenih dopisa svim nadležnim državnim institucijama: i Ministarstvu zdravstva, i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Još u studenom 2003. godine uputili smo prve službene dopise tadašnjem ministru zdravstva dr. Andri Vlahušiću i direktorici HZZO sa zahtjevom za jednaka prava na liječenje svih HCV pacijenata bez obzira na genotip.

Tri godine zaredom koordinirali smo aktivnosti oko obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o hepatitisu na području RH, a prošle godine, zajedno s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba i Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba organizirali smo akciju kojom je omogućeno besplatno testiranje svima građanima na hepatitis uz sveobuhvatnu informativno-edukativnu kampanju.

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju Hrvatskog Sabora, u sklopu aktualnog saborskog prijepodneva, raspravljalo se između ostalog i o hepatitisu, čemu je svoj doprinos dao i "Hepatos".
{flv}vijesti/2007/2007_01_24_HTV1_Sabor_aktualno_prijepodne{/flv}
Provođenjem svih naših projekata i programa imamo za cilj senzibilizirati javnosti, ali i one koji donose odluke.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)