Prvi pripremni sastanak za Europsko partnerstvo za borbu protiv karcinoma

Brisel_7-8_12_2009Predsjednica naše udruge, kao potpredsjednica ELPA-e, ali i kao jedina predstavnica iz Republike Hrvatska, sudjelovala je na prvom pripremnom sastanku Europskog partnerstva za borbu protiv karcinoma (EPAAC) koji je održan u Briselu (Belgija) 07. – 08. 12. 2009. godine. Sastanku je nazočilo 111 sudionika/ca iz različitih institucija i krovnih udruga diljem Europe.
Sastanak je otvorila europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou. Naglasila je kako će fokus Europskog partnerstva za borbu protiv karcinoma biti aktivnosti na europskom nivou koje će moći doprinijeti dodatnoj vrijednosti zemljama članicama u naporima za sprječavanje i kontrolu karcinoma.

Plenarnim dijelom sastanka predsjedao je Nick Fahy, voditelj jedinice za zdravstvenu strategiju pri EU komisiji.

Ciljevi EPAAC trebali bi se ostvariti do 2020. godine, a od partnera se očekuje da ostvare linkove na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Aktivnosti EPAAC strukturirane su 4 područja: Promocija zdravlja i prevencija; Identifikacija i promocija dobre prakse u liječenju bolesti povezanih s karcinomom; Koordinirani i kolaborativni pristup istraživanju karcinoma i Informacije o zdravlju te prikupljanje i analiza usporedivih rezultata.

Rad i djelovanje prezentirat će se i raspravljati jednom godišnje na otvorenom forumu, a organizirat će se i Virtualno partnerstvo kako bi se, partnerima koji nisu direktno uključeni, omogućilo praćenje rada i doprinos idejama. Identificirane projekte EPAAC će predstaviti apliciranjem u formi Zajedničkog projekta na poziv EC za 21010. Republika Slovenija će kao zemlja članica preuzeti brigu o vođenju zajedničkog projekta.
Gospodin Stefan Schreck iz EAHC (Executive Agency for Health and Consumers) prezentirao je sudionicima mehanizam zajedničkog projekta i kriterije koje bi morali ispunjavati različiti partneri.  

Nakon plenarnog dijela rad se nastavio u 4 radne grupe. Predstavnici ELPA-e i EASL-a sudjelovali su u radu radne grupe Promocija zdravlja  i prevencija. ELPA će se uključiti u aktivnost: Poboljšanje komunikacija Europskog kodeksa protiv karcinoma i ciljanih rizičnih grupa.

Brisel_7-8_12_2009
Brisel_7-8_12_2009

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)