Kako smo obilježili Svjetski dan hepatitisa 2009. godine

World Hepatitis DayOvogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa, kao i do sada, organizirali smo u suradnji s ELPA i WHA te udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa RH, s naglaskom na nacionalnoj kampanji za destigmatizaciju oboljelih od virusnih hepatitisa

  • Sama kampanja započela je ove godine nešto ranije sudjelovanjem predsjednice naše udruge na 19. (tematskoj) sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora na temu: "Problemi virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj" na kojoj je prihvaćen prijedlog Rezolucije o virusnim hepatitisima i Akcijskog plana za njezino provođenje, s prijedlogom Vladi i Saboru da se isti dokumenti usvoje na Saboru prigodno uz Svjetski dan hepatitisa 19. svibnja.
  • Na poziv organizatora, sudjelovali smo sa štandom i distribucijom informativno-edukativnog materijala na 5. kongresu Hrvatskog gastroenterološkog društva u Dubrovniku, 02. – 05. travnja 2009. godine.
  • Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa uputili smo 313 dopisa s prigodnim informativno-edukativnim materijalima, svim saborskim zastupnicima, liječnicima gastroenterolozima i infektolozima, ravnateljima zavoda za javno zdravstvo i predstavnicima medija, pozivajući ih na davanje potpore u obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa i našem radu.
  • Među ukupno 50 medijskih istupa, na televiziji, radiju, portalima i tiskovinama, posebno ističemo one na sam Svjetski dan hepatitisa u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ na 1. programu HTV-a te gostovanje u emisiji „Izaberi zdravlje“ koju vodi dr. Marijo Harapin na 1. programu Hrvatskog radija.
  • 19. svibnja je u vodećim nacionalnim i regionalnim tiskovinama;  Glas Slavonije, Jutarnji list, Novi list, Zadarski list, Slobodna Dalmacija i Dubrovački vjesnik, zakupljen oglasni prostor s pozivom na testiranje i cijepljenje.
  • Na poziv organizatora sudjelovali smo na radionici „Uloga liječnika obiteljske medicine u multidisciplinarnom pristupu virusnim hepatitisima“, organiziranom povodom Svjetskog dana hepatitisa 14. 05. 2009. u Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu
  • Članovi naše udruge, zajedno s članicama zagrebačke podružnice „Hepatos-Zagreb“, sudjelovali su na Simpoziju na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu 15. 05. 2009. godine, organiziranim povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa. Osim štanda  s informativno-edukativnim materijalima na kojem smo djelili i prigodne majice, predsjednica naše udruge održala je predavanje na Simpoziju na temu  „Što možemo uciniti za poboljšanje kvalitete života oboljelih od kroničnog hepatitisa“.
  • U Rijeci je 23. 05. 2009. naša riječka podružnica u osnivanju, u suradnji s udrugom TERA iz Rijeke, na Korzu imala štand, na kojem su dijelili informativno-edukativne materijale s pozivom na testiranje.
  • Predsjednik udruge „Hepatos-Osijek“ gostovao je na Osječkoj televiziji 20. 05. 2009.
  • U Splitu smo također 23. 05. 2009. imali štand u sklopu 12. Dana volonterskog rada.
  • U Dubrovniku je na Svjetski dan hepatitisa osoblje na Infektološkom odjelu Opće bolnice Dubrovnik bilo obučeno u prigodne majice s natpisom „Jesam li ja broj 12?“ te su dijelili informativno-edukativne materijale pacijentima.
  • U suradnji s Domom zdravlja iz Knina, organizirali smo akciju besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitise i HIV u Kninu te dijelili informativno-edukativne letke na štandu na glavnom trgu u Kninu, u suradnji s udrugom ZVONIMIR iz Knina.

Ova godina je svakako posebna što se tiče obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa jer je na
11. sjednici Hrvatskog sabora 22. 05. 2009. godine, izglasana je Rezolucija o borbi protiv virusnih hepatitisa. Obzirom na naše dugogodišnje zagovaranje i lobiranje, u koje je uključeno i obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa, s opravdanjem možemo reći da smo itekako doprinijeli izglasavanju Rezolucije.

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=717}
{phocagallery view=category|categoryid=65|
limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1}

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)