HZZO osigurao nove lijekove za hepatitis C

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je donijelo odluku o uvrštavanju tri lijeka nove generacije za liječenje kroničnog hepatitisa C na Osnovnu listu lijekova.

 

Tako su uvršteni lijekovi sofosbuvir (Sovaldi), dasabuvir (Exviera) i ombitasvir+paritaprevir+ritonavir (Viekirax), te je proširena indikacija za primjenu lijeka simeprevir (Olysio) koji se već nalazi na listi i za liječenje prethodno neliječenih pacijenata.

Prema epidemiološkoj procjeni, nove lijekove za liječenje hepatitisa C, vrlo visoke 90-postotne učinkovitosti, do kraja bi godine trebalo dobiti 130 pacijenata, a HZZO će, prema novom ugovoru, lijek prozvođačima plaćati terapiju po terapijskom ishodu, što znači da će plaćati troškove liječenja za one oboljele kod kojih se postigne izlječenje. Proizvođači lijekova preuzimaju troškove neuspješnih liječenja. Ministar Siniša Varga izjavio je na konferenciji za novinare kako se radi o presedanu jer je po prvi puta HZZO s farmaceutskim tvrtkama dogovorio da se novi lijekovi za hepatitis C više neće plaćati po isporuci i primjeni nego po izliječenju bolesnika. HZZO planira na godišnjoj razini za nove skupe lijekove za hepatitis izdvojiti 50 milijuna kuna.

 

Izvor: hina.hr

 

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)