OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HEPATITISA – 28. SRPANJ 2015.

1Svjetski dan hepatitisa (World Hepatitis Day – WHD) obilježava se već dvanaestu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Od 2011. godine, kao službeni dan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) obilježava se na dan 28. srpnja.
Pod pokroviteljstvom Uredoa Svjetske zdravstvene Organizacije u RH i Ministarstva zdravlja, te u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "dr. A Štampar" i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba organizirane su slijedeće aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2015:

 

 

 

2

 

 

- od 09:00 – 12:00: info pult i predstavljanje Mobilnog InfoHep Centra na Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“;

 

 

 

 

 

- 09:30 – 10:00: predstavljanje Mobilnog InfoHep Centra tijekom konferencije za medije na Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ na kojoj su sudjelovali:
prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec., ministar zdravlja RH
prof.dr.sc. Adriana Vince, dr. med., voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravlja RH
dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Slavko Antolić, dr. med., Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba
mr. sc. Tatjana Reić, dr. vet. med., predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa RH i Europske udruge pacijenata s bolestima jetre;

 

 

4

3

 

 

- 10:00 – 12:00: sudjelovanje na tradicionalnom Simpoziju povodom Svjetskog dana hepatitisa na Klinici za infektvne bolesti "dr. Fran Mihaljević"

 

 

 

 

 

 - od 18:30 – 21:00: javna akcija Mobilnog InfoHep Centra na Cvjetnom trgu u Zagrebu; 
Tijekom Javne akcije u Mobilnom InfoHep Centru pružene su usluge testiranja na hepatitis C (tzv. brzim testovima iz sline) uz informativno-savjetodavni razgovor. Testiranje na hepatitis C, brzim testovima iz sline provodile Petra Kreković, dr. med. i Maja Muratović, dipl. med. techn. iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar " dok je savjetodavno-informativne razgovore s korisnicima vršila Davorka Dušek, dr. med. iz Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.
Uz brojne građane Javnu akciju podržale su i Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti, Melita Jelavić, dr. med., voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. A. Štampar“, predsjednica Europa donna Hrvtska, hrvatski forum protiv raka dojke doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., te predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.
Tijekom Javne akcije testovima za brzo otkrivanje antitijela na HCV - OraQuick Rapid Antibody testirano je 98 osoba, od čega je 0 HCV pozitivno.

Ispunite anketu o stigmi hepatitisa B i C

Vaše sudjelovanje je od ključne važnosti kako bismo prikupili relevantne informacije i razvili strategije za prevenciju i smanjenje stigme hepatitisa! Ukoliko ste osoba oboljela/ ili ste preboljeli vi...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)