Hepatos sudjelovao u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i prometa ljudima

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i prometa ljudima naša udruga je, u suradnji s dr. Magdom Pletikosa Pavić iz Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u srijedu 20. lipnja 2012. godine organizirala testiranje na hepatitis C i HIV u splitskom zatvoru Bilice.
Odaziv na testiranje je bio vrlo dobar te smo u sklopu akcije testirali 25 pritvorenica i pritvorenika te zatvorskog osoblja. Među testiranim osobama niti jedna osoba nije bila HIV pozitivna, dok su 3 osobe bile anti-HCV pozitivne, te im je tom prilikom pružena usluga savjetovanja kroz rad našeg Info-hep centra na terenu.


7. prosinca 1987., Glavna skupština UN-a rezolucijom 42/112 odlučila je 26. lipnja proglasiti "Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama" kako bi izrazila svoju namjeru jačanja aktivnosti i suradnje s ciljem postizanja međunarodnog društva bez droga.
Obilježavanje 26. lipnja - Međunarodnog dana provodi se u suradnji s nadležnim ministarstvima, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe droga, a ujedno predstavlja i inicijativu koja putem edukativno-promotivnih aktivnosti ima za cilj upozoriti cjelokupnu javnost na raširenost zlouporabe droga u društvu, te promicanjem pozitivnih životnih vrijednosti i stilova življenja doprinijeti zajedničkoj borbi protiv ovisnosti i zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj.

Broj zatvorenika - ovisnika o drogama (sa izrečenom i bez izrečene mjere liječenja) upućenih na izvršavanje kazne zatvora posljednjih 10 godina kontinuirano je bio u porastu, izuzev u 2009. kad je bio u padu. U 2011. prema preliminarnim podacima Ministarstva pravosuđa, tijekom 2011. godine, u zatvorskom sustavu je boravilo ukupno 3033 zatvorenika ovisnika (svi kaznenopravni statusi), što čini 17% od ukupnog broja zatvorenika. Među 8038 zatvorenika koji su tijekom 2011.g. izdržavali kaznu zatvora izrečenu u kaznenom postupku, bilo je 25% ovisnika o drogama. Tijekom 2011. godine na izdržavanje kazne zatvora zaprimljena su 1.049 nova zatvorenika ovisnika. Od toga je 41,3% uz kaznu zatvora imalo izrečenu i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti. U posebni program tretmana ovisnika o drogama, tijekom 2011. godine bilo je uključeno 1.510 zatvorenika, odnosno 19% svih osoba koje su se tijekom 2011. godine nalazile na izvršavanju kazne zatvora. Tijekom godine 50% ovisnika o drogama uključeno je u program na temelju izrečene sigurnosne mjere liječenja od ovisnosti.

Izvor: Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)