Hepatocelularni karcinom: sudbina koja se može izbjeći - Hepatos i ELPA pozivaju EU na djelovanje

Povodom obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv karcinoma (European Week Against Cancer), jučer je u Europskom parlamentu održan sastanak na temu prevencije hepatocelularnog karcinoma, pod vodstvom zastupnika EP, g. Alojza Peterlea i gđe. Tatjane Reić, predsjednice europske krovne udruge pacijenata s oboljenjima jetre (European Liver Patients' Association – ELPA) i Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“.

Raspravi su nazočili zastupnici Europskog parlamenta, hrvatski promatrači u Europskom parlamentu Biljana Borzan, Romana Jerković, Andrej Plenković i Nikola Vuljanić, nadležne službe Europske komisije i predstavnici europskih udruga zdravstvenih stručnjaka, predstavnici udruga pacijenata te predstavnici zavoda za zdravstveno osiguranje. Raspravljalo se o političkim opcijama koje bi zaustavile trend povećanja broja slučajeva hepatocelularnog karcinoma, jednog od nekoliko karcinoma koji bilježe porast učestalosti. Procjenjuje se da bi se stopa smrtnosti od hepatocelularnog karcinoma u Europi mogla kretati oko 50 000 slučajeva godišnje. Velika većina tih slučajeva hepatocelularnog karcinoma povezana je s prekasno dijagnosticiranim infekcijama virusnim hepatitisima B i C. Oko 29 milijuna Europljana još uvijek ne zna da su zaraženi virusnim hepatitisom i stoga nemaju priliku izliječiti se ili držati svoju bolest pod kontrolom.

Upravo zbog ovih poraznih činjenica ELPA poziva na hitno ažuriranje Europskog kodeksa protiv raka (European Code against Cancer), koji se sastoji od 11 „zapovijedi“ čijim poštivanjem bi se trebao smanjiti rizik od razvijanja karcinoma. Tatjana Reic objašnjava: „Kodeks je odličan, jer pruža valjane preporuke o promjeni stila života i na ispravan način poziva ljude da se cijepe protiv hepatitisa B. Međutim, kodeks je nepotpun u pogledu prevencije hepatocelularnog karcinoma, jer ne uzima u obzir velik broj nedijagnosticiranih slučajeva hepatitisa B i C. Upravo zbog toga se zalažemo da Europska unija kodeksu doda 12. zapovijed kojom se preporučuje da se pripadnici rizičnih skupina testiraju na virusne hepatitise B i C.“

Konačno, ELPA poziva EU da uključi mjerenje jetrenih enzima u pan-europske projekte evaluacije i mjerenja zdravstvenih indikatora. Tatjana Reić pojašnjava: „Razine jetrenih enzima daju jasnu predodžbu o  zdravlju jetre već od ranih stadija. Upravo zbog toga bi ih trebalo mjeriti jednom godišnje i uključiti njihovo mjerenje u standardne zdravstvene preglede.“

 

{morfeo 51}

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)